NRK Meny
Normal

Fengselsbetjenter: – Familien vår blir drapstruet, og vi blir kastet urin på

ULLERSMO FENGSEL (NRK): Drapstrusler og vold er en del av hverdagen, forteller fengselsbetjenter. Hittil i år er syv saker anmeldt ved Ullersmo, men ifølge de ansatte er dette bare toppen av isfjellet.

André Schau

André Schau jobber som fengselsbetjent på Ullersmo fengsel. For en stund siden opplevde han at en innsatt truet med å drepe datteren hans. Det har han tenkt mye på i ettertid.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Isolat på Ullersmo fengsel

Et rom på avdeling V på Ullersmo fengsel hvor de innsatte sitter i isolat.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– En innsatt truet med å drepe datteren min og meg. Senere har han spyttet på meg. Jeg har tenkt på i etterkant at man kan lett kan finne ut hvem familiemedlemmene våre er, sier fengselsbetjent André Schau.

Han vitnet for kort tid siden i retten mot mannen som ytret truslene.

I dag startet en annen rettssak i Asker og Bærum tingrett mot en mann tiltalt for 120 tilfeller av vold og trusler mot fengselsansatte.

Ble truet av gjengmedlem

Avdelingsleder på Ullersmo fengsel Christian Bratfosvet hvordan truslene kjennes på kroppen.

– Senest i går fikk jeg en dødstrussel. Og jeg har ikke så mye kontakt med de innsatte lenger etter at jeg ble avdelingsleder. Det var ikke noe jeg tenkte så mye over, sier han.

Men han husker fortsatt en dødstrussel han fikk for 15 år siden.

– Det var et gjengmedlem, en tung kriminell, som var i stand til å iverksette trusselen han kom med. Han sa at jeg måtte passe meg ute – for der var det han som var sjefen, sier Bratfos.

Med 32 år bak seg på Ullersmo fengsel er han vant med trusler – her er trusler og vold en del av arbeidshverdagen.

31-åringen tiltalt for den mest omfattende straffesaken som omhandler vold, trusler og sjikane mot ansatte i norske fengsler, satt tidligere i isolat på Ullersmo fengsel på Kløfta i Ullensaker kommune utenfor Oslo, før han ble flyttet til Ila fengsel.

Han skal blant annet ha slått ned fengselsansatte uten forvarsel og helt uprovosert, samt spyttet og kastet urin i ansiktet på dem.

Tore Grytbakk og Christian Bratfos

Fengselsbetjent Tore Grytbakk snakker med avdelingsleder Christian Bratfoss på vaktrommet, hvor de innsatte overvåkes.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Knakk nesa til fengselsbetjent

Tore Grytbakk har 26 år bak seg som fengselsbetjent, 17 av dem på avdeling V, som står for vanskelig.

– Jeg har selv opplevd å bli kastet urin på, drapstrusler og situasjoner som kunne ha vært farlige, men hvor vi har fått avverget et angrep fra den innsatte, forteller fengselsbetjenten og leder i Norsk fengsel og friomsorg på Ullersmo.

På avdeling V sitter de innsatte på isolat med mulighet for en times lufting om dagen.

– Jeg var også vært vitne til at en kollega ble slått så nesa knakk av en innsatt, sier Grytbakk.

I 2012 ble syv voldssaker anmeldt fra Ullersmo, i 2013 hadde tallet økt til 12. Hittil i 2014 er syv saker anmeldt.

De anmeldte sakene er toppen av isfjellet og mørketallene er høye.

Tore

Fengselsbetjent Tore Grytbakk på avdelingen hvor de innsatte sitter i isolasjon med mulighet for en times lufting om dagen.

Foto: NRK

– For lite utdannede fengselsbetjenter

Fengselsbetjentene er blitt vant til trusler fra innsatte, og terskelen for å anmelde er høy. Vanligere er det å registrere angrepet i den interne databasen, og her registreres verbale trusler flere ganger i måneden.

– For lite utdannede fengselsbetjenter og overfylte fengsler fører til mer vold, sier fengselsbetjent Tore Grytbakk.

Grytbakk forteller at problemet med overfylte fengsler er muligheten til å flytte innsatte til en annen avdeling, noe som gir lite fleksibilitet.

– Da kan de innsatte risikere å havne på samme avdelingen med noen de har et hatsk forhold til, som kan skape voldelige situasjoner.

Voldsepisoder mellom innsatte er ikke uvanlige, og flere ganger i måneden blir innsatte skadet som følge av slåssing seg imellom.

Ved problemer mellom en innsatt og en fengselsbetjent blir det vanskelig å få byttet om på vakter. Det kan gjøre en vond situasjon verre.

– Det vil si at blir fengselsbetjenten utsatt slått eller truet av en innsatt må vedkommende fortsatt jobbe med vedkommende.

– Slutter og sykmelder seg

Forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, forteller at vold sliter på tjenestefolk i norske fengsler.

Forbundsleder Knut Are Svenkerud - Kriminalomsorgens Yrkesforbund

Forbundsleder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

Foto: Simon Solheim / NRK

– De går i en høy beredskap, og det sliter på dem mentalt. Vi ser mer spytting og noen innsatte fortsetter voldsbruken over lang tid. Noen ansatte slutter og noen blir sykmeldt på grunn av dette, sier Svenkerud.

Fengselsbetjent Grytbakk vedgår at det er vanskelig å kvalitetssikre ansatte til å ta hånd om de vanskeligste innsatte.

– Er jeg syk en dag er det ikke sikkert at den som stepper er komfortable med å håndtere vanskelige innsatte, men må gjøre det likevel, sier han.

Fra 2012 til 2013 økte det samlede antallet registrerte volds- og trusselhendelser i norske fengsler, fra 406 i 2012 til 521 i fjor. Registrerte voldstilfeller gikk ned i fjor. Det ble registrert 87 tilfeller av fysisk vold mot ansatte i fengsel mot 139 året før (2012).

Luftegården Ullersmo fengsel

Luftegården på Ullersmo fengsel med sjakkspill og basseng.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger