Hopp til innhold

Fengselsbetjenter vil bruke «spyttehette» på innsatte, men møter skepsis

Fanger har spyttet på fengselsbetjenter 79 ganger hittil i år. Problemet er økende, mener kriminalomsorgen. Men skepsisen er stor til å innføre spyttehette i norske fengsler.

Fengelsdirektøren og hovedvernombudet i Oslo fengsel, viser fram en spyttehette.

Fengselsdirektør Nils Leyell Finstad og hovedverneombud Marianne Urstad Christiansen i Oslo fengsel viser fram en spyttehette.

Nå ønsker kriminalomsorgen at de akkurat som politiet, skal få mulighet til å bruke spyttehette. Politiet har hatt slike hetter fra 2013.

Men flere høringsinstanser blant dem advokatforeningen er skeptiske til å innføre spyttehette i fengsler.

De mener ressurssituasjonen i noen fengsler med mye innlåsing, kan provosere fram vold fra innsatte.

– Føler seg skitten

Fengselsdirektør Nils Leyell Finstad i Oslo fengsel avviser at spytting har noe med lite ressurser i fengslene å gjøre:

– Vi snakker om noen få tilfeller. Det aller mest alvorlige er hva spytting gjør psykisk, det oppleves nedverdigende. Man føler seg skitten,sier direktøren.

Han fortsetter med å vise til noen stygge episoder.

Spytting er et økende problem i norske fengsler, mener Kriminalomsorgen.

En spyttklyse har truffet rett i ansiktet på en fengselsbetjent.

– Så er det noen eksempler fra kriminalomsorgen som er særlig alvorlige og graverende, der innsatte har blandet avføring inn i spytt og bevisst spyttet på ansatte, forteller Finstad.

Så langt i år er det rapportert om 79 tilfeller av spytting i norske fengsler. Det var til sammenligning 16 tilfeller i 2013.

Må lovendring til

– Det er nok for å gi uttrykk for avmakt overfor oss og overfor systemet, sier verneombud i Oslo fengsel Marianne Urstad Christiansen.

Spyttehette brukes i dag blant annet av politiet, men det må en lovendring til for at det også skal bli mulig i fengslene.

Fengseldirektør viser frem en spyttemaske

Fengseldirektør Nils Leyell Finstad i Oslo fengsel viser frem en spyttemaske.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) var i sommer positiv til en lovendring som gjør at fengselsansatte kan sette spyttemasker på innsatte.

Spyttbeskytterne er i realiteten spesialsydde hetter som tres over hodet på krakilske arrestanter. Hetta er ifølge produsentene ufarlig og skal ikke skape pusteproblemer.

Materialet i hetten er gjennomsiktig, men er samtidig så finmasket at det fanger opp spytt og gørr før det rammer de som måtte befinne seg i nærheten.

Lignende utstyr er i bruk i blant annet i Storbritannia, Australia og USA, hvor det markedsføres under navn som «Spit Sock» og «Spit Hood».

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger