Hopp til innhold

Tusener testes for narkokjøring

Tusenvis av bilister blir i høst og vinter bedt om spyttprøve som kan avsløre om de er rusa på narkotika eller piller. Men de risikerer ingenting om prøven inneholder forbudte stoffer.

Ruskontroll av bilister

Håvard Furuhaugen får spyttprøve av Gunn Knutsen, som også må svare på noen spørsmål.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Hei, kan du putte denne pinnen i munnen, spør Håvard Furuhaugen, avdelingsingeniør i Folkehelseinstituttet.

Han står ved E18 i Vestfold og snakker med bilister på vei nordover en sein kveld. En av dem er Gunn Knutsen, sjåfør og trafikklærer. Hun putter pinnen med en avlang, tynn svamp inn i munnen. Testen er frivillig, men den kan avsløre om hun har forbudte stoffer i blodet.

– Det er bra de undersøker, sier Gunn Knutsen til NRK. Selv om hun kjører ofte på strekningen mellom Tønsberg og Drammen er det første gang hun blir stoppet i kontroll.

– Jeg synes politiet bør ha flere ruskontroller, sier hun.

Ruskontroll

Fem tusen bilførere blir på ulike tider av døgnet bedt om spyttprøve for å avsløre ulovlige stoffer. Her like nord for Hanekleivtunnelen på E18 i Vestfold.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Flere i narkorus

Flere bilister blir nå tatt for kjøring i narkorus enn før. Samtidig er det de siste årene kommet faste straffegrenser for 28 andre stoffer enn alkohol.

– Vi vil undersøke bilførere i helt vanlig trafikk for å finne ut om det faktisk er flere som kjører med forbudte stoffer i blodet, eller om det bare er politiet som er blitt bedre til å avsløre dem, sier Furuhaugen.

Men prøven er frivillig; de som vet de har stoffer i blodet vil kanskje takke nei til å avgi spyttprøve?

– Selvfølgelig er det en risiko for at noen som føler de har noe å skjule ikke vil delta. Det er en svakhet vi bare må ta hensyn til. Det kan altså være mer ruskjøring enn vi finner ut av.

Risikerer ikke straff

I løpet av ett år skal 5000 bilister testes for narkokjøring på dennne måten. De som avgir spyttprøve til forskerne, risikerer ingen straff, selv om de har forbudte stoffer i blodet.

– Prøven er helt anonym, vi spør ikke om navn og får heller ikke svar på prøven med en gang. Om vi skulle ønske det, er det i praksis umulig for oss å gå tilbake å finne den som avla en bestemt spyttprøve som inneholder ulovlige stoffer, sier Furuhaugen.

Bjørn Arivdsson

Vi er blitt mer obs på kjøring i narkorus, sier politibetjent Bjørn Arvidsson i Utrykningspolitiet.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Vi er blitt mer oppmerksomme på andre stoffer enn alkohol. Vi ser etter tegn og symptomer, ser på øynene og leser kroppsspråket sier politibetjent Bjørn Arvidsson i UP.

– Vi ser veldig mye på øynene og på måten de snakker på. Ofte går det veldig sakte med snakkingen hvis de er rusa, supplerer UP-kollega Helle Hansen.

Først i løpet av neste år kan Folkehelseinstituttets analyser av «veikantundersøkelsen» være klare.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger