Hopp til innhold

Fem partier krever en egen klimalov

Fem partiet på Stortinget krever en egen klimalov. Senterpartiet, SV, Miljøpartiet, Venstre og KrF er lei klimatiltak som aldri blir gjennomført. De mener klimapolitikken så langt ikke har fungert.

Fem partiet på Stortinget krever en egen klimalov. Senterpartiet, SV, Miljøpartiet, Venstre og KrF er lei klimatiltak som aldri blir gjennomført. De mener klimapolitikken så langt ikke har fungert.

SE VIDEO: Geir Pollestad (Sp), Heikki Holmås (SV), Rasmus Hansson (Miljøpartiet De Grønne), Iselin Nybø (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) står sammen om et krav om en egen klimalov.

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Rasmus Hansson, MDG

IKKE NOK: – Det har helt åpenbart ikke vært godt nok med de klimatiltakene som har vært vedtatt, fordi de ikke er gjennomført, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Margret Helland / NRK
Heikki Holmås, SV

BRED ALLIANSE: – Jeg tror det er veldig viktig å vise at vi har en bred allianse av partier som sloss for klimaet

Foto: Margret Helland / NRK
Kjell Ingolf Ropstad

SIGNAL: – Dette er et klart signal om at fem av åtte partier på Stortinget ønsker en klimalov vedtatt, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Foto: Margret Helland / NRK
Geir Pollestad, Sp

SYSTEM: – En klimalov vil sette noen overordnede mål for klimagassutslippene, og vi vil få et system der vi kontrollerer og rapporter utslippene, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp).

Foto: Margret Helland / NRK
Iselin Nybø, Venstre

HVORDAN, IKKE OM: – Vi kan ikke lenger diskutere om vi skal gjøre noe med klimautfordringene, vi må diskutere hvordan, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø.

Foto: Margret Helland / NRK

– Nå må vi forplikte oss til å kutte utslipp i dette landet. Vi ligger pinlig langt bak våre egne klimaforpliktelser, og langt bak det andre land rundt oss. Mens de kutter utslippene sine kraftig, har vi økt våre. Det kan ikke fortsette, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne.

De fem partiene mener en lov vil tvinge regjeringen til å holde klimaløftene.

– Klimalover er innført i mange andre land av akkurat samme grunn, påpeker Hansson.

Bred allianse

– Jeg tror det er veldig viktig å vise at vi har en bred allianse av partier som sloss for klimaet, og for å få klimautslippene ned. Det sender et veldig sterkt signal til regjeringen og til Arbeiderpartiet, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV).

Også stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) håper at de andre partiene nå får øynene opp.

– Dette er et klart signal om at fem av åtte partier på Stortinget ønsker en klimalov vedtatt. Det håper jeg de andre partiene tar innover seg, og ser at dette er vedtatt i Danmark. En lov vil være med på å forplikte klimapolitikken, og det er bare å få utredet og vedtatt den, sier KrF-representanten.

Hansson understreker også viktigheten av lovgivning.

– Det har helt åpenbart ikke vært godt nok med de klimatiltakene som har vært vedtatt, fordi de ikke er gjennomført. Det er nå grundig dokumentert. Samtidig som FN har dokumentert hvor galt det går i verden når forskjellige land, inklusive Norge, ikke gjennomfører jobben klimajobben sin.

Ikke avgjort

Men Høyre/Frp-regjeringen har foreløpig ikke bestemt seg for om det er behov for en klimalov.

– Vi skal utrede om det er hensiktsmessig å ha en klimalov i Norge. Det følger av klimaforliket som Stortinget har vedtatt, sier miljøvernminister Tine Sundtoft (H) til NRK.

Regjeringens samarbeidspartnere mener dette ikke er godt nok, og krever nå handling.

– De større partiene, Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, har en vei å gå. Jeg håper dette kan være et presspå alle disse partiene, slik at de også i større grad tar innover seg at klimaendringen er brutale, og at de er nærmere enn noen gang, fastslår Ropstad fra KrF.

Overordnede mål

En egen klimalov vil være en ytterligere forsterkning i tillegg til dagens virkemidler for å få ned klimagassutslippene, mener stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp).

– En klimalov vil sette noen overordnede mål for klimagassutslippene, og vi vil få et system der vi kontrollerer og rapporter utslippene. Det vil gi en mer helhetlig tilnærming til problemet, sier Pollestad til NRK.

Venstre ønsker en lov med konkrete mål, som forplikter politikerne til handling.

– Vi kan ikke lenger diskutere om vi skal gjøre noe med klimautfordringene, vi må diskutere hvordan, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø til NRK.

Hun minner om at Venstre i tillegg til en klimalov ønsker en årlig rapport om klima til Stortinget, slik at klimapolitikken blir gjenstand for jevnlig debatt.

– Vi tror også det er viktig at vi har en uavhengig ekspertgruppe som kan vurdere innsatsen vi gjør innen klimapolitikken, forklarer Venstre-politikeren.


AKTUELT NÅ