Fem av seks politiledere er menn

Bare 16 prosent av lederstillingene i norsk politi er besatt av kvinner. Kvinneandelen er for lav, fastslår Politidirektoratet.

Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt

LAVERE: Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt er blant de tolv nye politimesterne i de nye politidistriktene. Andelen kvinnelige ledere i politiet er lavere enn Politidirektoratet ønsker.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Adresseavisen har samlet inn tall fra Politidirektoratet (POD), som har mål om 40 prosent kvinner i politiet. Blant ledere med personalansvar er andelen kvinner under halvparten av målsettingen.

– Andelen er for lav, og vi har som mål å øke kvinneandelen i lederstillinger i politiet. Både som arbeidsplass og som offentlig tjenesteyter er vi tjent med å ha en jevn kjønnsbalanse i politiet, skriver seksjonssjef Kjersti Jørgensen i POD i en epost til avisen.

Slår man sammen alle politistillinger, er kvinneandelen på 29 prosent. Av juriststillingene er 36 prosent besatt av kvinner, mens andelen kvinnelige ledere i administrasjonen er på 58 prosent.

– Mye som skal endres i Politi-Norge

Jørgensen sier at det skal jobbes med rekruttering av flere kvinnelige ledere under omorganiseringsprosessen politiet nå står overfor.

– Det er mye som skal endres i Politi-Norge i årene som kommer. Ikke minst skal vi ha på plass mange nye ledere. De første ut var politimesterne i de nye distriktene, og fire av de tolv nyutnevnte politimesterne er kvinner, sier hun og legger til:

– Dette er ikke nok, men vi er på vei og vil fortsette arbeidet i de kommende prosessene.

– Gutteklubben grei

Tidligere i februar sa Oslo politiforening at de ikke har tillit til toppledelsen i norsk politi. Foreningen beskriver Politidirektoratet (POD) som «gutteklubben grei», preget av skinnprosesser, kameraderi og gubbevelde.

Bakgrunnen for kritikken er ansettelsen av ny avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering i POD.

Jobben gikk til en mann som omtales som en venn av politidirektøren. Marit Fostervold, visepolitimester i Trøndelag politidistrikt, trakk søknaden etter en telefon fra Politidirektoratet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger