Felleskjøpet stopper kunstgjødselsalg til privatpersoner

Hvem som helst skal ikke lenger kunne kjøpe kunstgjødsel hos Felleskjøpet. Nå innfører selskapet restriksjoner for salg av gjødsel til vanlige forbrukere, men endringen ville ikke stoppet Anders Behring Breivik.

Kunstgjødselsekker på Anders Behring Breiviks gård utenfor Rena

BRUKTE IKKE ALT: Anders Behring Breivik kjøpte totalt 6 tonn kunstgjødsel fra Felleskjøpet, men brukte ikke alt. Da politiet aksjonerte mot gården hans utenfor Rena stod det igjen rundt 3 tonn gjødsel.

Foto: Brenden, Jo E. / Scanpix

Mye tyder på at bomben som gikk av og tok 8 liv i regjeringskvartalet den 22. juli var laget med blant annet kunstgjødsel som ingrediens.

Kunstgjødsel er en kjent ingrediens i kraftige hjemmelagede bomber, og flere store terrorangrep verden over har blitt utført med bomber laget av dette. Den terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte til sammen 6 tonn kunstgjødsel fra landbruksleverandøren Felleskjøpet litt over to måneder før det smalt.

Les også: Kjøpte store mengder kunstgjødsel som kan ha blitt brukt til bombe

– Vi oppdaget at den siktede hadde et kundeforhold hos oss gjennom sitt firma. Han hadde totalt bestilt 6 tonn kunstgjødsel, sier kommunikasjonsdirektør Oddny Estenstad i Felleskjøpet til NRK.

Regjeringskvartalet etter bombe 22. juli 2011

Mye tyder på at bomben som forårsaket store skader i regjeringskvartalet og tok åtte liv var laget med kunstgjødsel.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Strengere for forbrukere

Estenstad i Felleskjøpet forteller at Anders Behring Breivik aldri var i noen av Felleskjøpets butikker for å kjøpe kunstgjødselen, men i stedet bestilte flere tonn over telefon som ble levert til gården hans utenfor Rena den 4. mai.

Nå innfører Felleskjøpet nye restriksjoner på salg av bestemte typer gjødsel, både i butikk og via nett og telefon.

Etter terrorangrepne den 22. juli har Felleskjøpet gått gjennom alle sine rutiner og retningslinjer rundt kjøp av kunstgjødsel. Etter gjennomgangen velger de å innføre nye begrensninger knyttet til EU-regler som ennå ikke er kommet til Norge.

Restriksjonene gjør at forbrukere ikke lenger kan kjøpe visse typer gjødsel fritt.

– Reglene gjelder salg av gjødsel med nitrogeninnhold over 16 prosent til vanlige forbrukere. Vi har nå innført tiltak slik at vi ikke selger slikt gjødsel til uregistrerte personer, sier kommunikasjonsdirektøren i Felleskjøpet.

Hvorfor ikke?

– Det er for å sikre at vi har en viss kontroll på hvor disse produktene går, og at vi har en oversikt over hvem som handler hos oss, forteller Estenstad.

Ville ikke stoppet Behring Breivik

De gjør det dermed mer komplisert for vanlige forbrukere å kjøpe gjødsel av disse typene. Gjerningsmannen derimot hadde registrert et eget foretak med navnet Breivik Geofarm, og var dermed ikke noen vanlig forbruker.

Disse reglene ville vel ikke stoppet gjerningsmannen?

– Nei, dessverre hadde det nok ikke gjort det. I dette tilfellet var det registrert en jordbruksvirksomhet som legitimerte kjøpet av kunstgjødsel, og vi hadde ingen mulighet til å forhindre et slikt kjøp.

Felleskjøpet opplyser at EU-reglene er til behandling hos norske myndigheter, og at kravet knyttet til forbrukerkjøp av gjødsel egentlig først kan bli et krav her i landet tidligst en gang i løpet av høsten.

Selv om reglene ikke ville stoppet Anders Behring Breivik velger Felleskjøpet å innføre restriksjonene allerede nå.

Les også: Bønder: – Forstår at man vil ha strengere kontroll med salg av kunstgjødsel

De ser også at en debatt rundt omsetning av kunstgjødsel er naturlig, også i en bredere form der regler som kunne stoppet Behring Breivik vil være naturlig. Felleskjøpet vil være med på å ta denne debatten.

– I en slik diskusjon ønsker vi å bidra, sier Estenstad fra Felleskjøpet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger