NRK Meny
Normal

Feil og dårlig språk i obligatorisk «statsborgertest» for utlendinger

Språkeksperter er ikke imponert over den nye samfunnsfagtesten som utlendinger må bestå for å bli norske statsborgere.

Samfunnsfagtest rettet av Vinje

Språkprofessor Finn-Erik Vinje måtte fram med rødblyanten da han skulle ta samfunnsfagtesten som alle utlendinger må bestå for å bli norske statsborgere.

Finn-Erik Vinje

Finn-Erik Vinje er ikke imponert over den språklige standarden i testen.

Foto: Roald, Berit / NTB SCANPIX

– Språket i testen fortjener kritikk, og vitner om en slapphet og likegyldighet som jeg ikke ventet å finne i en slik test, sier språkprofessor Finn-Erik Vinje som måtte fram med rødblyanten en rekke ganger.

Han gikk gjennom testen og fant en rekke slurvefeil og dårlige formuleringer.

– Det er rett og slett mangel på dømmekraft. I en slik test rettet mot utlendinger som skal lære om norsk samfunnsliv, burde språket være forbilledlig, mener Vinje.

Han gir karakteren 3.

Språkrådet er ikke fullt så strenge.

Roy Petter Kristiansen

Roy Petter Kristiansen vil ikke slakte testen helt, men påpeker at ett av spørsmålene er direkte dårlig.

Foto: Språkrådet

– Vi har sett gjennom alle spørsmålene, og det er vel bare ett av 34 spørsmål hvor språket er direkte dårlig, sier direktør Roy Petter Kristiansen.

Benedicte Eyde i Landslaget for norskundervisning LNU fant noen flere feil, men hisser seg ikke veldig opp.

– Feilene er ikke så ille, selv om språket i det offentlige selvsagt bør være feilfritt, sier Eyde. Hun peker på orddelingsfeil (ingen ting) og på at hun skulle sett punktum etter ordenstall som i Olav 5.

Hun sier også at to av feilene som Vinje påpeker, etter hennes skjønn ikke er feil, fordi det er valgfritt om man skal bruke de/dem i slike setninger.

Beklager feil

Bjørg Ilebekk

Bjørg Ilebekk i Vox sier de vil rette den ene feilen i eksempeloppgaven som også Språkrådet påtaler.

Foto: Vox

Testen er laget av Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk.

– Vi har merket oss at Vinje og Språkrådet er uenige om språkbruken i eksempeloppgavene. Vox forholder seg til Språkrådet, og vi har funnet én feil. Den skal vi selvsagt rette – vi lærer, sier avdelingsdirektør Bjørg Ilebekk i Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk.

Alle som vil bli norske statsborgere må bestå prøver i norsk og samfunnskunnskap. Hittil har de kunnet ta samfunnskunnskapsprøven på eget morsmål, men nå vil regjeringen at prøven kun skal kunne tas på norsk.

– At man behersker den kunnskapen og kan svare på norsk, synes vi er et minstekriterium for å kunne bli norsk statsborger, sier Mazyar Keshvari (Frp).

Du kan selv ta testen her (eksempeloppgaver):

Testen er laget av Vox, Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk.

Du kan også ta en eksempelutgave av testen på nettsidene til Vox, men som følge av NRKs artikkel tirsdag har tjenesten krasjet.

Testen er heller ikke det eneste stedet hvor Vox uttrykker seg klønete. Språket er ikke lett tilgjengelig i dette tilfellet heller: "Vi piloterer nye oppgaver til prøven i samfunnskunnskap. Piloteringen gjøres på norsk, arabisk, dari, tigrinja, somalisk og engelsk. Delta i pilotering."

– Pilotering, Vinje?

– Ifølge ordboka betyr å pilotere å lose noen. I dette tilfellet tror jeg de mener å delta i en pilotstudie, men det er ikke godt språk, det heller. Det er helt vilt å bruke slikt språk overfor utlendinger som skal lære, sier han.

Vox påpeker at den delen av nettsiden hvor det står om pilotering ikke er rettet mot utlendinger, men mot lærere og ledere innen voksenopplæring.

– Utlendinger som skal bruke eksempeloppgavene kommer i hovedsak dit via opplæringsstedet sitt. Vox har også egne nettsider rettet mot utlendinger som skal ta prøver i norsk og samfunnskunnskap, der språket er tilpasset den målgruppen, sier Bjørg Ilebekk i Vox.

Her er Vinjes rødblyant på testen:

Samfunnsfagtest med feil 3

Korrekt: Et. «Ett» er tallord og «et» er ubestemt artikkel. «Ett» skal man bare bruke når det er snakk om et tallforhold (ett i stedet for to).

Samfunnsfagtest med feil 10

Dårlig språk. Burde vært omformulert, f.eks. ved å starte med preposisjonen: For hvem får norske foreldre barnetrygd?

Samfunnsfagtest med feil 11

Korrekt: Dem. Hovedregelen er at de brukes når pronomenet er subjekt i setningen, dem når det er objekt eller står som styring til en preposisjon.

Samfunnsfagtest med feil 14

Korrekt: Dem. Hovedregelen er at de brukes når pronomenet er subjekt i setningen, dem når det er objekt eller står som styring til en preposisjon.

Samfunnsfagtest med feil 18

Korrekt: Mellom 0 og 16 år. Ev. 0–16 år, men da uten 'mellom' foran

Samfunnsfagtest med feil 20

Statens lånekasse er et egennavn og skal ha stor forbokstav.

Samfunnsfagtest med feil 26

Mangler komma etter innskutt bisetning (etter Norge).

(Rettelse: Skrivefeilen i sidenummereringen i den første versjonen av testen som ble lagt ut i NRKs artikkel, er NRKs eget ansvar. Litt pinlig. Vi beklager den. )

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger