NRK Meny
Normal

Vil ha aktiv dødshjelp

FORNEBU (NRK): – Politikerne er feige og uansvarlige når de ikke vil snakke om kontroversielle temaer, sier Sveinung Rotevatn (V).

Sveinung Rotevatn

VIL HA DEBATT: – Det er på tide å snakke om det som er vanskelig, sier stortingsrepresentant, Sveinung Rotevatn (V).

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Den eldre generasjonen har beriket seg selv og gått inne for lukurative ordninger som ikke er bærekraftige, sier Sveinung Rotevatn, den tidligere Unge Venstre-lederen som ble valgt inn på Stortinget i fjor høst for Sogn og Fjordane.

På årets landsmøte i Venstre er det skole, menneskerettigheter og miljø som står i sentrum, men søndag skal det også stemmes over forslag om kutt i velferdsordninger.

– Nesten ingen vil snakke om det, men også her i Norge må vi gjøre kutt i velferdsordninger som ikke er bærekraftige, sier Rotevatn, for etter hans mening utsetter dagens stortingspolitikere utsetter alt som er vanskelig.

Forslag om kutt i sykelønn og AFP

På Venstre-landsmøtets siste dag skal partiet stemme over uttalelser om kutt i Avtalefestet Pensjon, AFP, og sykelønn.

– Staten kan ikke finansiere AFP. Ordningen er feil og treffer heller ikke sliterne slik det var ment, argumenterer Rotevatn, som ivrer for flere av forslagene som innebærer kutt i velferdsordninger.

Han mener Norge må slutte å gi full lønn fra første sykdomsdag, og han påpeker at ingen andre land i verden har en så gunstig ordning.

– Alle partier er enige om fakta, men ingen tør å ta opp upopulære kutt. Det er feigt og uansvarlig av politikerne, fortsetter Rotevatn.

Fallende oljeinntekter og en eldrebølge som snart treffer oss for fullt, er Venstres argumenter for å kutte i velferdsgoder.

Liberalisme på norsk

Det liberale tankegodset står sterkt i Venstre og Rotevatn representerer den nye generasjonen som roper varsko om statlige inngrep som truer individets frihet.

Neste uke gir han ut boka «Liberalisme på norsk», der flere kontroversielle saker er tema. Blant disse er aktiv dødshjelp, liberalisering av narkolovene og friere innvandring.

Ett av kapitlene handler om aktiv dødshjelp, i dag er det nærmest et ikke-tema på Stortinget.

– Flere undersøkelser har vist at det er et stort flertall for aktiv dødshjelp i Norge. Av respekt for enkeltmenneske må politikerne tørre å ta denne debatten, mennesker med uutholdelige, uhelbredlige lidelser fortjener bedre, sier Rotevatn.

I boka etterlyser han også en debatt om personvernet, som han mener er svekket de siste årene.

– I et ønske om å lage et tryggere samfunn har politikerne vedtatt nye lover som innebærer mer overvåking av enkeltmenneske, avslutter Rotevatn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger