Hopp til innhold

Fattighuset sier nei til brukte julegaver

Det veldedige Fattighuset i Oslo vil ikke gi bort brukte julegaver. – Én gang i året kan også de fattige få noe som er nytt, sier Christine Tetlie på huset. Det har fått flere givere til å reagere.

Christine Tetlie

– Mange av de som går på Fattighuset spiser mat som har gått ut på dato og kjøper bare brukttøy. En gang i året fortjener de å få noe som er nytt, mener Christine Tetlie.

Foto: Marit Kolberg / NRK

På Fattighuset på Grønland i Oslo kan hvem som helst komme å få te, kaffe, en matbit, noe å lese i eller en pose med matvarer eller noen brukte klær. Maten har gjerne gått ut på dato og mange av klesplaggene er godt brukt.

Men når nettene blir lange og kulda setter inn vil de som jobber i selvhjelpsorganisasjonen at det som deles ut er nytt og fint og helt og blankt.

Ikke bare ber de ansatte om at pakkene er merket med passende alder og kjønn på mottaker, de sier også at det som er i pakken, må være nytt.

– De får brukte ting hele året

Det siste har fått mange til å reagere. På Fattighusets Facebookside er det flere som lurer på hvorfor Fattighuset ikke vil gi bort brukte julegaver.

Det er blant andre en som skriver:

Jeg er helt enig i at fattige barn skal få fine ting til jul, men at de MÅ være nye er jeg ikke enig i, og jeg synes selve tanken om at brukt pr. se er nest best er hårreisende og dessuten med på å fremelske en forbrukermentalitet en ikke har bruk for, kanskje særlig ikke når en engasjerer seg i arbeid for fattige mennesker og bedre gode fordeling. Mange barn i dag har så mye leketøy og klær at det ikke blir brukt i det hele tatt, eller er helt usynlig brukt, og å forhåndsdefinere dette som b-vare synes jeg er ganske grimt.

Faksimile/Facebook

Ønsket om nye gaver har ført til stort engasjement på Facebooksiden til Fattighuset.

Foto: Faksimile/Facebook

Christine Tetlie som er medieansvarlig ved Fattighuset skjønner ikke helt hvorfor det skal være provoserende at gavene de vil gi bort må være nye.

– Tenker de at "tiggere kan ikke være kresne"? Det virker jo nesten som om noen blir fornærmet fordi vi ber dem gi nye ting. Det er jo fordi vi ønsker at barna skal få en jul som er så lik som mulig som den de andre barna i klassen har. Mange av de opplever et kjøpepress og det kan være viktig for dem å få nye som er nytt for en gangs skyld, sier Tetlie.

– Våre brukere er ikke storforbrukere

Hun mener Fattighuset allerede gjør en innsats når det gjelder gjenbruk og resirkulering og påpeker at mange av brukerne på huset får mat av dem som har gått ut på dato og som egentlig skulle ligget i søplekassa. Mange av brukernes barn får aldri noe annet enn brukte klær og leker.

– Vi har et høyt forbruk i dagens Norge, men en ti-åring har kanskje ikke den samme bevisstheten om det som en 40-åring. At vi sier at de skal få noe som er nytt en gang i året, er vel ikke det som bidrar til forbruksspiralen i samfunnet vårt, sier Tetlie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Julegave Fattighuset

Fattighuset ber om at de som vil gi bort julegaver merker dem med alder og kjønn på den gaven er ment for.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Hvis Fattighuset mottar brukte ting, blir de lagt pent til side nå før jul, forteller hun. Da blir de ikke gitt som gaver, men lagt på vent til etter nyttår.

Vet ikke hvem som får

De siste seks-sju årene har de som jobber på huset delt ut gaver til fattige i Oslo. De vet ikke hvem det er som kommer og henter pakkene.

- Vi spør ikke hvem de er eller hvilke historie de har. De ber om gaver til en datter, en sønn eller en bror. De trenger ikke legge ut livshistorien sin for å få en gave, sier Tetlie.

Hun forteller at det er mange som ønsker å glede noen de ikke kjenner med presanger til jul og at det de får mest av er leker og fine klær til barn. De skulle gjerne fått mer til voksne, og da særlig menn. Litt mer nødvendighetsartikler som kosttilskudd, sokker og undertøy, hadde vært fint, sier hun.

– En sjelden gang i blant får vi ting som er ødelagt eller klær som ikke kan brukes, men det aller meste er fine ting, sier Tetlie.

Christine Tetlie, Fattighuset

På lageret ligger det gaver som venter på å havne under treet på julaften.

Foto: Marit Kolberg / NRK