Fattige må betale overpris på strøm

Rundt 30.000 fattige må betale skyhøye strømpriser. De får ikke velge kraftleverandør og må få strømmen direkte fra nettselskapet. Da blir prisen skrudd opp.

Strømmåler illustrasjon

Dårligere betaler risikerer å måtte betale langt mer for strømmen enn andre.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Dette gjelder personer med dårlig betalingshistorikk.

- Høye priser fra nettleverandøren er helt nødvendig, sier Thor Erik Grammeltvedt i Norges vassdrags og energidirektorat.

Viktig å ha egen kraftleverandør

Han sier det er om å gjøre at flest mulig har en egen kraftleverandør for at kraftmarkedet skal fungere best mulig.

Med høye strømpriser skal Norges vassdrags- og energidirektorat motivere kundene til å velge seg en kraftleverandør. Dersom det ikke skjer, tikker prispåslaget i minst tidobbel hastighet så lenge den lokale nettleverandøren må levere strømmen.

Dette prispåslaget rammer ikke bare late kunder sier Petter Sandøy i BKK nett.

- De som har betalingsproblemer og dårlig betalingshistorikk kan kraftleverandørene si opp. Det betyr at de svake i samfunnet som ingen av leverandørene vil ha, også vil få få det høyeste prisen, sier han.

Nav kan betale

Nå etterlyser Sandøy andre måter å regulere kraftmarkedet på. BKK kan godt levere strømmen billigere, dersom Nav tar regningen.

- Det er fullt mulig for oss å levere strøm til ren spotpris uten påslag. Det eneste vi trenger er en grad av sikkerhet for at betaling.

Thor Erik Grammeltvedt i NVE vil ikke vurdere en slik løsning, og sier at det allerede finnes ordninger for å hjelpe fattige med betalingsproblemer.

- Vi har jo et Nav-system i dag, dersom det er sånn at man ikke kan betale regningene sine eller har andre problemer så kan Nav hjelpe, sier han.

Velferdsalliansen fortørnet

Vigdis von Ely, styreleder i Velferdsalliansen, er sjokkert over kraftbransjens forslag til løsning.

- Jeg blir ganske forbannet når kraftselskapene går med enorme overskudd, og de samme menneskene sier at de fattige kan gå til Nav for å få regningene dekket. Da er det noe som ikke stemmer, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger