NRK Meny
Normal

Fattigdom på vent

Regjeringen får ikke sosialklientene "opp om morran". Regjeringens største satsing mot fattigdom er langt unna målet.

Bjarne Håkon Hanssen og Dag Terje Andersen ved statsrådskifet
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I Soria Moria-erklæringen står det at den rødgrønne regjeringen skulle avskaffe fattigdom.

For å bidra til høy yrkesdeltakelse, lavere ledighet og redusert fattigdom er det nødvendig med en aktiv arbeidsmarkedspolitikk. Det er spesielt viktig å iverksette målrettede tiltak overfor ungdom, langtidsledige, eldre og yrkeshemmede.

Om arbeid og fattigdom i Soria Moria-erklæringen / Soria Moria-erklæringen, kapitel 7

Et av de viktigste tiltakene var Kvalifiseringsprogrammet. Gjennom dette skulle rusmisbrukere, ungdom uten praksis og langvarige sosialhjelpsmottakere få spesialtilpassede opplegg og ekstra betaling.

- Plikten vil være å møte opp på praksisplassen - altså stå opp om morran, sa Bjarne Håkon Hanssen, inntil forrige fredag arbeids- og inkluderingsminister, da programmet ble presentert.

Langt unna

Til tross for at Kvalifiseringsprogrammet er regjeringens største satsing mot fattigdom, er man langt unna målet om at 5400 personer skulle få hjelp - og det bare i år.

Men hittil i år har kun 700 søkt om bistand til å komme i jobb gjennom programmet. 7 av 8 plasser er ikke opprettet.

Prestisjetiltaket skal nå hales iland av den nye arbeids- og inkluderingsministeren - som må konstatere at man ligger milevis etter skjema.

- Det er selvfølgelig ikke bra nok. Vår ambisjon er å få 5400 personer inn på kvalifiseringstiltaket i løpet av året, sier Dag Terje Andersen, som arvet statsrådsposten etter Hanssen.

NAV-reformen

Andersen forklarer den lite vellykketheten med NAV-reformen, som har tatt lengre tid enn planlagt.

- Det tar tid å få et helt nytt system på plass. NAV-reformen er den største reformen som er gjennomført på mange år i Norge, sier han.

Det må legges til rette for en mer individuell og tettere oppfølging av personer med særlige problemer på arbeidsmarkedet. Regjeringen vil sørge for en kvalifisert bemanning av den nye arbeids- og velferdsetaten, samt tiltaksmidler for å sette ledige raskere i aktivitet og arbeid.

Om NAV-reformen i Soria Moria-erklæringen / Soria Moria-erklæringen

Randi Rese, som er leder for sosialarbeidere i Fellesorganisasjonen, mener de ansatte på NAV-kontorene har brukt for mye tid på hvor de skal sitte og hvem de skal jobbe med.

Og at regjeringen har glemt å ansette nok sosionomer.

- Kvaliteten i tjenesten har kommet for mye i bakgrunnen, mener hun.

Dag Terje Andersen tror fremdeles det er mulig å nå målet.

- Vi har nå lagt opp til et trøkk på dette. Blant annet reiser nå 120 veilledere rundt til kommunene, for å få igang prosjektet, sier han.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner derimot lar seg ikke overbevise. Han mener regjeringen har mislyktes i kampen mot fattigdom.

- Regjeringen har ensidig satset på dette og har avvist alle andre forslag. Det viser at de ikke gjør nok, og at de ikke lykkes i kampen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger