NRK Meny
Normal

Farlig for gravide?

Er det farlig å drikke forurenset vann hvis man er gravid, og kan man fortsatt dusje? Her er alle svarene.

Giardia i vannet.
Foto: NRK Brennpunkt

Vann- og avløpsetaten advarte i dag alle i hovedstaden om å koke vannet før det drikkes, brukes til matlaging eller tannpuss.

Distriktssjef i Mattilsynet, Torild Agnalt Østmo, svarte i dag på lesernes spørsmål på nrknyheter.no. Pågangen var stor, og de fleste spørsmålene dreide seg om de samme problemstillingene.

Les svarene her:

Nettmøte om drikkevannet i Oslo

Skyll oppvasken i kokende vann

Mange lurte på om man kan vaske opp i vann fra springen, og om det forurensede vannet er farlig for gravide.

- Vi anser at det er greit å vaske opp i vann fra springen, men oppvasken bør skylles i kokende vann til slutt, sier Østmo.

Oppvaskmaskiner skal ikke være farlig å bruke, men Mattilsynet anbefaler at man vasker på høyeste temperatur for å være på den sikre siden.

Klesvask kan skje som vanlig, og det er helt trygt å dusje.

Alt vann til matlaging bør også kokes i tre minutter, og ikke mindre. Det hjelper ikke å fryse vannet, og isbiter bør også være laget av kokt vann.

- Når det anbefales fosskoking i 3 minutter er det et klart råd som er lett for folk å forholde seg til. Det er viktig å gi entydig informasjon til folk i en slik situasjon, sier Østmo.

Farlig for gravide?

Det kom mange spørsmål fra gravide, som lurte på om vannet kan være skadelig for fosteret. Østmo kan forsikre om at man bare bør gå til lege dersom man er syk.

- Jeg er ikke kjent med at det er fare for fosteret ved disse parasittene, sier hun.

- Gå til lege

- Hvis man blir syk, med symptomer, anbefaler vi at en tar kontakt med lege. Det finnes behandling for Giardia, men ikke spesifikk behandling for cryptospoidiose, sier Østmo.

Friske personer vil imidlertid kvitte seg med parasitten (cryptospoidiose) i løpet av noen uker.

Flere lurte også på om kloakk- og vannledningene i Oslo var av høy nok standard til å forhindre at kloakk ble sugd inn i vannet. Østmo bekrefter at mattilsynet fører tilsyn med vann- og avløpsetaten, men at det er etaten selv som kjenner status på ledningsnettet.

Les også: Kan ha fått kloakk i vannet

- Viktig å forebygge sykdom

En sju år gammel undersøkelse påviste Giardia og Cryptosporidium i alle fire inntaksvannene i Oslo. 

Les også: Visste om bakteriene i Oslo-vann

Allerede fredag viste en prøve at det kunne være Girdia i drikkevannet, men det ble ikke slått alarm før i dag. Men hvor mye skal til før man advarer befolkningen?

- Matloven pålegger oss ansvar om å også gå ut på mistanke selv om vi ikke er sikre. Det er viktig å forebygge sykdom, sier Østmo.

I tvil?

De som er i tvil om de er rammet av vannforurensingen anbefales å ta kontakt med vann- og avløpsetaten i Oslo. I mellomtiden bør man koke vannet for sikkerhets skyld.

Adresser som får vann fra Skullerud renseanlegg  (ekstern lenke)

Smittevernoverlegen i Oslo, Frantz Leonard Nilsen, mener folk i Oslo bør ha en lavere terskel enn normalt for å oppsøke lege ved mage- og tarmproblemer.

Her kan du lese flere tips om hvordan å unngå smitte:

  - Oppsøk lege hvis du er i tvil

 

Kart over trygge og utrygge områder i Oslo:

Kart over forurenset vann i Oslo
Foto: NRK

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger