Hopp til innhold

– Jeg kan ikke forstå det, jeg kan ikke tilgi det

– Jeg tenker ofte på at kanskje det hadde hjulpet om jeg hadde gjort mer for å få kontakt med ham, sier Jens Breivik, faren til Norgeshistoriens verste massemorder.

Video Brennpunkt: Fedrene - Jens Breivik

SE VIDEO: Jens Breivik intervjues i «Brennpunkt».

NRK «Brennpunkt» har intervjuet både faren og stefaren, Jens Breivik og Tore Tollefsen, til Anders Behring Breivik. For første gang velger de to å fortelle åpent om barndommen og oppveksten til gutten som ble terrorist.

Se «Brennpunkt: Fedrene» på NRK.no klokken 19.00 og NRK1 klokken 21.40.

«Brennpunkt» besøker Jens Breivik hjemme i den velse byen Limoux i Frankrike, der han har bodd siden mai i år. Møtet finner sted samme dag som den rettspsykiatriske rapporten om Anders Behring Breivik blir lagt fram.

Jens Breivik sier han ble fullstendig lamslått da han skjønte at det var hans sønn som stod bak angrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.

– Lørdag morgen skrudde jeg på PCen og da datt jeg nesten av stolen, sier han.

Bevisstløs av sjokk

I nettavisene lyste navnet Anders Behring Breivik mot ham. Sønnen var blitt terrorist og hadde drept 77 mennesker.

– Jeg ble sittende helt målløs og jeg var nesten bevisstløs et øyeblikk av sjokk. Jeg forsto ingenting. Jeg kunne ikke fatte og begripe at min sønn hadde gjort noe sånt, sier han.

– Jeg ble sittende og riste på hodet og tørke tårer. Jeg skjønte ingenting. Jeg fikk sjokk. Jeg klarte ikke å forstå noen ting lenger. Det tok en tid før jeg skjønte hva som hadde skjedd. Men det var vanskelig, sier han.

– Kanskje hjulpet om jeg hadde gjort mer

Jens Breivik ble separert fra Anders Behring Breiviks mor da gutten var ett år gammel. Breivik jobbet som diplomat i utlandet, han så lite til sønnen og de fikk aldri noe nært forhold. Etter at Jens Breivik flyttet hjem til Norge i 1990 hadde de to noe mer kontakt, som varte fram til 1995.

– Da oppførte han seg mer eller mindre som andre gutter på hans alder. Han var jo litt sær og lite snakkesalig. Han kom egentlig hjem til meg for å spise, sove og slappe av, forteller han.

Breivik forteller at sønnen ikke snakket om hvordan han hadde det hjemme eller hvordan det gikk på skolen.

– Han var lite interessert i å diskutere og snakke med meg om ting som angikk han, sier Breivik.

Bortsett fra en telefonsamtale i 2005 har han ikke hatt kontakt med sønnen på mer enn 15 år. Faren sier han angrer på at han ikke gjorde mer for å få kontakt med sønnen.

– Jeg tenker ofte på at kanskje det hadde hjulpet om jeg hadde gjort mer for å få kontakt med ham. Men jeg vet ikke, sier han.

– Hvorfor tok du ikke kontakt med ham?

– Jeg hadde håpet at han skulle ta kontakt, men det gjorde han ikke.

– Angrer du på at du ikke tok kontakt?

– Ja, jeg gjør det.

Ønsker å treffe sønnen igjen

Jens Breivik

Jens Breivik, faren til Anders Behring Breivik.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Jens Breivik har tidligere uttalt til media at han aldri vil ha noe mer med sønnen å gjøre, og at sønnen i stedet for å ha ta tatt livet av 77 mennesker, heller burde ha tatt sitt eget liv.

– Alt det sa jeg i en tilstand av sorg og fortvilelse. Nå har jeg endret syn på det. Jeg mener han må ta sin straff for det han har gjort. Hvis det er mulig å se ham igjen, da må jeg jo spørre ham om hva i all verden som fikk ham til å gjøre noe så forferdelig, sier han.

Ifølge forsvarer Geir Lippestad ønsker ikke Anders Behring Breivik selv å ha kontakt med familien, men faren ønsker nå å møte sønnen sin igjen.

– Hvis han er så gal som rettspsykiaterne sier, så lurer jeg på om det er noe vits i å snakke med ham. For han lever jo tydeligvis i en fantasiverden, i en boble som ikke har noe med virkeligheten å gjøre i det hele tatt, sier Jens Breivik.

– Men du føler et behov for å prøve?

– Ja.

Kan aldri tilgi

På spørsmål om hvordan det føles at mange nå hater sønnen hans svarer Jens Breivik:

– Jeg forstår at de hater ham, det er ikke noe å gjøre med det. En slik misgjerning kan man aldri tilgi noen. Men jeg håper at de som er berørt kommer over hatet. Ikke på grunn av Anders, men det å leve med hat er veldig dårlig. Jeg håper de kan få fred i sjelen, tross det fæle som har skjedd, sier Breivik.

– Kan du tilgi ham?

– Nei, det er ikke mulig å tilgi en slik handling. Jeg kan ikke forstå det, jeg kan ikke tilgi det.

AKTUELT NÅ