Hopp til innhold

Faren til Aisha Shezadi: Norske myndigheter har et ansvar for å få datteren min hjem

Aisha Shezadi fra Bærum sluttet seg til terrorgruppa IS og bor i dag i en interneringsleir med sønnen i Syria. Faren hennes mener norske myndigheter bør hjelpe henne, slik de har hjulpet Joshua French ut av DR Kongo.

Aishas far i samtale med NRKs reporter

Faren til Aisha Shezadi lar seg intervjue anonymt av reporter Tormod Strand. Han sier datteren må ta konsekvensene av egne valg, men mener samtidig hun ikke fullt ut forstod hva hun gikk inn i.

Foto: SIRI VÅLBERG SAUGSTAD / NRK

NRK har nylig vært i en interneringsleir nord i Syria og møtt svenske kvinner som sier de har det grusomt der. Begge kvinnene har barn og vil tilbake til Sverige. De forteller også at det er norske kvinner i leiren.

Aisha Shezadi Kausar

Aisha Shezadi dro frivillig til Syria for å bli med i IS, men har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme tilbake til Norge.

Foto: NRK

Bærums-kvinnen Aisha Shezadi ble kjent i Norge da hun i 2011 frontet bruk av det heldekkende plagget nikab. Shezadi stilte også opp i et intervju i Dagsrevyen på NRK, og reiste senere rundt på norske skoler for å fortelle om sin tro.

I august 2014 reiste hun til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen IS. I dag bor hun og sønnen i en interneringsleir nord i Syria for kvinner som er mistenkt for ha vært med i IS.

Vil tilbake til Norge

I et brev som ble levert til UD i slutten av mai, fortalte Shezadi at hun vil tilbake til Norge. Hun avviste samtidig at hun har gjort noe straffbart i Syria. PST bekrefter overfor NRK i dag at Aisha Shezadi er under etterforskning, mistenkt for å være del av terrororganisasjonen IS.

Faren til Aisha Shezadi sier nå i et anonymt intervju med NRK at han ønsker datteren hjem. Han har derfor tatt opp saken med norske myndigheter.

Faren til Aisha Shezadi

Faren til Aisha Shezadi forstår ikke datteren sitt valg om å slutte seg til IS, men ønsker henne hjem til Norge.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

– Jeg mener norske myndigheter har et ansvar for å få Aisa tilbake til Norge. Hun har blitt villedet, sier han.

– Hvorfor mener du norske myndigheter har et ansvar?

– De har brukt flere millioner kroner på andre saker hvor norske borgere har vært i vanskeligheter i utlandet.

– Du tenker på Joshua French som satt fengslet i DR Kongo?

– Ja, det er et godt eksempel hvor norske myndigheter jobbet veldig hardt på høyeste nivå for å få dem tilbake.

– Hva har norske myndigheter gjort i Aisha sin sak?

– Jeg ser ikke at de har gjort noe som helst.

Tror datteren angrer i dag

– Datteren din har tatt avstand fra norske verdier og har motarbeidet hva rettsstaten Norge står for. Hvorfor mener du da Norge har et ansvar for henne og for barnet hennes?

– De er norske statsborgere. Hun er født i Norge, og barn født av en norsk borger, er også en norsk borger.

Flyktningleiren Al-hol ligger 14 kilometer fra grensen til Irak.

Flyktningleiren Al-hol, hvor den norske syriafareren Aisha Shezadi hevder hun befinner seg, ligger 14 kilometer fra grensen til Irak.

Foto: Delil Souleiman / AFP

– Må hun ikke selv ta konsekvensen av den situasjonen hun har satt seg selv i?

– Jeg er enig i at hun må ta konsekvensene. Men det er fort gjort å hoppe på et tilbud. Men hun så ikke hele konsekvensen av å ta det valget. Jeg tror hun angrer i dag og har innsett at det ikke var et riktig valg.

Undersøkt om hun kan reise til Pakistan

– Dere har vært i kontakt med pakistanske myndigheter med tanke på at hun eventuelt kan reise ut av Syria og til Pakistan, er det en mulighet?

– Jeg ser jo muligheten, og hun har selv uttalt at hun ønsker dette. Men hun er ikke pakistansk statsborger, selv om hun har pakistanske foreldre.

– Har du undersøkt muligheten?

– Jeg har venner som har undersøkt gjennom sine kanaler, men de har ikke fått et positivt svar fra pakistanske myndigheter.

Faren ble dømt for vold mot sin tidligere ektefelle og barna i 2015

Forsker: Kvinnelige IS-medlemmer er farlige

Både norske og svenske myndigheter sier det er uaktuelt å hente hjem statsborgere som har reist til Syria og sluttet seg til terrorgruppa IS.

Leder for terrorforskningen ved Försvarshögskolan i Stockholm, Magnus Ranstorp, mener kvinnelige IS-medlemmer er svært farlige.

Terrorforsker Magnus Ranstorp

Terrorforsker Magnus Ranstorp.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De som har vært lengst inne i konflikten, og er blant de mest ideologisk overbeviste, har lav voldsterskel, er traumatisert, dels av vold de har sett eller vold de har utøvet, og er i den farligste kategorien IS-krigere.

Kvinnelige IS-medlemmer har blant annet begått selvmordsangrep i regionen, ifølge Ranstorp.

– De kan også være ideologiske pådrivere. Man bør ikke se på IS-kvinner som ofre, sier Ranstorp.

NRK har prøvd å få kontakt med Aisha Shezadi i dag, uten å lykkes med det.

Etter at denne artikkelen først ble publisert, er NRK blitt kjent med voldsdommen mot faren. Denne opplysningen er lagt til senere.

AKTUELT NÅ