Hopp til innhold

Faren ble avvist - nå krever Kripos ti permer i Kristin-saken

Roar Juel Johannessen har samlet ti permer med mulig bevismateriale etter drapet på datteren. Politiet har bedt ham sortere alt på en tidslinje og overlevere det til dem.

Roar Juel Johannessen og politiet

BEVISMATERIALE: Politiet bærer ut dokumenter fra Tønsberg tingrett etter fengslingen av den siktede 38-åringen i forrige uke. Til høyre far til Kristin Juel Johannessen, Roar.

Foto: Ola Mjaaland/NTB scanpix

– Vi får ikke sortere ut noe som helst. Kripos har spurt om å få alt, og det har vi sagt ja til, sier Roar Juel Johannessen.

Helt siden en tysk DNA-analyse i 2003 frikjente mannen som allerede var dømt i tingretten, har Roar Juel Johannessen, kona Anne og nabokvinnen Elisabeth kjempet for at politiet skal undersøke flere spor i drapssaken.

Tidslinje

– Vi har i alle år hørt, fra statsadvokaten, at det vi har samlet inn ikke er relevant, men nå sier politiet at alt er relevant, sier Juel Johannessen.

Astri Aas-Hansen

BISTANDSADVOKAT: Astri Aas-Hansen bistår familien til Kristin Juel Johannessen. Her før fengslingen av 38-åringen fredag.

Bistandsadvokat Astri Aas-Hansen sier familien har hatt problemer med å få verifisert at politiet har fulgt opp tips som er blitt brakt videre fra foreldrene til politiet.

– Foreldrene har drevet sin egen etterforsking og sporet opp det materialet som kan bli veldig viktig fremover, sier hun.

I går møtte Kripos opp hos familien. De har gitt dem en oppgave:

– Anne, Elisabeth og jeg skal kategorisere alle dokumenter og legge alt på en tidslinje, sier faren til drapsofferet.

Tung uke

Kristin Juel Johannessen ble funnet drept like før midnatt 5. august 1999. Først ble feil mann pågrepet og siktet. Men i mai 2000 siktet politiet en 23-åring. Mannen, som nå er 38 år, ble tre år senere frikjent på grunn av den nye DNA-analysen fra Tyskland.

Onsdag i forrige uke pågrep politiet mannen på nytt. En helt ny DNA-undersøkelse har påvist 38-åringens hud under Kristins negler.

– Vi har noen dager foran oss med mye jobb, og jeg håper vi får hjelp fra politiet. Det er snakk om rundt ti permer med dokumenter som skal sorteres på en tidslinje, sier han.

Det har i mange år vært en tøff kamp for å få gjenopptatt saken. Også den siste uken har vært tøff, med svært mye trykk fra meda, og mange runder med politiet:

– Vi gjorde jobben som vi trodde politiet gjorde. Vi banket på alle dører. Anne styrte hjemmet, mens jeg og Elisabeth gikk fra dør til dør og forsøkte å sette ting i sammenheng, sier faren.

Fluktrute

FLUKTRUTENE: Mens politiet antok at gjerningsmannen måtte ut på fylkesvei 304, kan han ha tatt en skogssti nordover mot Kodal. Siktede kjørte moped.

Foto: Marco Valiegri (grafikk) / Alexander Joyce (foto)

Roar Juel Johannessen har blant annet snakket med egne vitner i Kodal, bygda gjerningsmannen kan ha vært innom hvis han tok den alternative fluktruten som politiet aldri sjekket.

Faren sier han har sin mening om den tyske DNA-rapporten som stoppet hele saken, men den vil han ikke uttale seg om i media.

Det er foreløpig ikke gjennomført nye avhør av siktede.

– Nå samler vi informasjon før vi eventuelt gjennomfører nye avhør med siktede, sier fungerende visepolitimester i Vestfold, Ole Bjørn Sakrisvold.

AKTUELT NÅ