NRK Meny
Normal

Faremo: – Må være sikre på at ressursene brukes riktig

Justisminister Grete Faremo svarer på PSTs signaler om anstrengt ressurssituasjon med ekstern gjennomgang og fokus på hvordan pengene i dag brukes.

Grete Faremo

Grete Faremo mener den eksterne gjennomgangen må se på PSTs ressursbruk.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Faremo er fornøyd med å få på bordet rapporter som kaster lyd over hva Politiets sikkerhetstjeneste (PST) visste og ikke visste om Anders Behring Breivik. Justisministeren synes også det er bra at ledelsen i PST velger å beklage og være ydmyke.

– Dette bringer oss et godt steg videre for å få det fulle bildet av hendelsene. Vi hører nå også hvordan PST ydmykt vurderer sin innsats, sier Faremo til NRK etter at konstituert PST-sjef Roger Berg beklaget at de ikke avslørte Breivik.

Under dagens pressekonferanse hos Politiets sikkerhetstjeneste kom det fram hvordan tjenesten over flere år har sendt signaler til Justisdepartementet.

PST mener de har hatt for lite ressurser.

I rapporten som evaluerer hva sikkerhetstjenesten gjorde og kunne gjort kan vi lese følgende:

PST [har] ved flere anledninger de senere årene meddelt departementet at tjenesten har en anstrengt budsjettsituasjon.

PSTs evalueringsrapport etter 22. juli

– Evalueringen viser at vi har problemer med å håndtere store mengder informasjon som vi mottar hver dag, sier konstituert PST-sjef Roger Berg i dag.

Dette er ifølge ledelsen i etaten noe som knyttes til budsjettene.

– Disse svakhetene er i hovedsak et kapasitets- og ressursspørsmål, noe vi har meddelt Justisdepartementet, sier PST-sjefen.

Roger Berg, PST

Konstituert PST-sjef Roger Berg fortalte at budsjettene har vært stramme, noe de har sagt fra om til Justisdepartementet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Ekstern gjennomgang av ressursbruken

Justisminister Grete Faremo er enig i at ressurser er viktig, men hun vil ikke være med på at det bare er å bevilge flere penger.

– Vi må være sikre på at vi bruker ressursene på en riktig måte, sier Faremo til NRK.

Faremo medgir at det er forbedringspotensiale, noe som også noen ganger krever mer ressurser. Hun peker da på at PST har fått mange nye penger de siste årene, senest i fjor høst med 20 millioner kroner til styrking av etterretning på åpne kilder og analyse.

Grete Faremo

Grete Faremo

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Likevel har PST i sin evaluering valgt å trekke fram hvordan de over flere år har sagt fra til Faremos departement om den trange ressurssituasjonen.

Hva har dere gjort da i departementet med disse signalene?
– Det er derfor jeg sier at ressursene er økt betydelig. Jeg tror faktisk at økningen er på over 80 prosent siden regjeringen tiltrådte. Signalene om behov for ressurser er tatt med i budsjettprosessene, men det er viktig å også ha et fokus på om ressursene brukes godt nok, svarer justisministeren.

Det er allerede kjent at Justisdepartementet vil få gjennomført en ekstern gjennom gang av PST etter 22. juli. Faremo trekker nå fram at denne gjennomgangen skal se på om de bruker pengene sine riktig.

– Vi ønsker en gjennomgang av ressurssituasjonen av eksterne, sier Faremo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger