Faremo: – Ikke godt nok forberedt

NYDALEN (NRK.no) Norges øverste sjef for politi og beredskap, justisminister Grete Faremo (Ap), beklager at gjerningsmannen ikke ble pågrepet tidligere.

Grete Faremo

BEKLAGER: Justisminister Grete Faremo.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Vi må ta en full gjennomgang av varslingssystemer, ledelse og systemer. Vi var ikke godt nok forberedt 22. juli, sier Grete Faremo til NRK.

Politiet presenterte torsdag sin interne evalueringsrapport etter 22. juli.

For første gang siden den svarte fredagen i fjor sommer beklager politiets øverste ledelse at Breivik ikke ble pågrepet tidligere. Faremo ble informert om innholdet i rapporten onsdag.

– Jeg skjønner godt alle spørsmålene som de pårørende og etterlatte har. Nå har vi fått en klarere bilde av hendelseforeløpet. Dette gir også et bedre grunnlag for å jobbe videre med å styrke beredskapen, sier justisministeren.

Ingen pengeløfter

Video – Kunne vært raskere på Utøya

PRESSEKONFERANSE: Politiet innrømmer at de kunne vært raskere på Utøya 22. juli.

Foto: Nyhetsspiller

Hun mener et av de mest alvorlige punktene i Sønderland-utvalgets rapport er at det ikke at det ikke ble slått riksalarm fort nok.

– Systemene vi har for nasjonal varsling er svært viktige, og vi har også bedt om at et nytt system kommer på plass før 1. juni, sier Faremo.

Selv om rapporten konkluderer med at politiet mangler store ressurser vil Faremo ikke mer penger til politiet nå.

– Det er for tidlig å stille det spørsmålet. Jeg må få tid til å gå inn i materialet. Denne regjeringen har økt bevilgningene til politiet hvert år. Det er viktig for oss å ta tak i disse utfordringene på en riktig måte, sier hun til NRK.

Bakgrunn: Dette er 22. juli-kritikken mot politiet

Per-Kristian Foss i Høyre mener regjeringen må handle nå.

– I dag fikk vi en klar beskjed fra politidirektøren selv om at politiet i Norge er underbemannet, og ikke klarer en slik situasjon. Det er lagt fram forslag til forbedringspunkter. Noe krever rask handling, andre ting kan gjøres på sikt. Ingenting kan vente, sier Foss til NRK.

– Det viktige med denne rapporten er de 54 punktene for forbedringer. Dette forteller at vi har et behov for mer ressurser til politiet, sier Siv Jensen (FrP).

54 forbedringspunkter

Beredskapstroppen snur ved Utvika Camping

KUNNE KOMMET FORTERE: Beredskapstroppen snudde ved Utvika camping 22. juli. Forvirringen rundt oppmøtested gjorde at politiet tapte mange minutter.

Foto: Privat

– Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært pågrepet før, sa politidirektør Øystein Mæland da han la fram rapporten på Folkets hus torsdag.

Evalueringsrapporten konkluderer med at politiet har 54 forbedringspunkter.

Selv om Mæland understreker at mannskapet gjorde alt de kunne, er det første gang han innrømmer at det ble begått feil 22. juli i fjor.

I tillegg til å beklage at Breivik ikke ble pågrepet før, sier politiet nå at de kunne vært raskere på Utøya.

– Hvis båten ikke hadde vært overlastet og havarerte, kunne politiet ha vært der fortere. Om det hadde ført til et annet og bedre utfall kan vi ikke si noe sikkert om, men vi kan heller ikke utelukke det, sa Mæland.

– Vi beklager at vi ikke klarte å pågripe gjerningsmannenen tidligere. Vi skjønner at de etterlatte og pårørende har ventet på en beklagelse, sier justisminister Grete Faremo.

Arne Johannessen: – Bra for omdømmet å beklage

Bakgrunn: Les hele internevalueringen her


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger