NRK Meny
Normal

Faremo lover konsekvenser

STORTINGET (NRK.no) Grete Faremo innrømmet at lederkulturen fra topp til bunn innen justissektoren må endres.

Grete Faremo

- Grunnleggende holdninger må endres, sa justisminister Grete Faremo da hun redegjorde for 22. juli-kommisjonens kritikk fra Stortingets talerstol tirsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Grunnleggende holdninger må endres. Vi må starte nå, og vi må begynne på toppen. Hos oss selv.

Slik begynte justis- og beredskapsminister Grete Faremo sin redegjørelse for Stortinget.

Følg vår direkterapportering fra redegjørelsen i Stortinget.

Hun viste til at ledelseskulturen fikk hard medfart i rapporten. Hun sa også at det er umulig å vedta bedre holdninger. Likevel lovet hun å sette i gang arbeidet allerede nå.

– Vi skal bli bedre på å sette krav til frister, og til at det blir konsekvenser dersom disse fristene ikke blir holdt. Jeg skal oppfylle min plikt for å gi Stortinget et godt grunnlag for å vedta lover og budsjetter, sa Faremo.

Hun sa videre at erfaringene fra samarbeidet med den særskilte 22. juli-komiteen lover godt for videre samarbeid mellom regjering og storting.

– Det tar tid å endre kultur

Deretter gikk Faremo over til å snakke om de 31 forslagene til endringer i 22. juli-kommisjonens rapport.

– Der vil vi komme nærmere tilbake til tidsfrister og tiltak, sier hun og sikter til stortingsmeldingen som følger etter rapporten.

Hun peker på at det tar tid å endre ledelseskulturen. Det tar også tid å få på plass nødvendige investeringer.

– Derfor vil det komme over neste års statsbudsjett og kommende statsbudsjetter.

Justis- og beredskapsministeren sa videre at justisdepartementet skal være fast ledelsesdepartement ved nasjonale kriser.

Kriserådet vil møtes regelmessig i tråd med kommisjonens anbefalinger.

– Vi vil etablere et gradert samband med gode rutiner for informasjonsflyt gjennom departementet og underliggende etater, sa Faremo.

Departementet hennes skal også intensivere og styrke tilsynsaktiviteten overfor andre departementer.

Dette blir politiets tiltaksliste

Faremo tok også tak i at 15 av 31 anbefalinger i kommisjonens omhandlet politiet. Derfor varslet hun tiltak innen politiet.

– Direktoratet må ha sterkere ansvar for samhandling og effektive løsninger, og jeg forventer at politidirektøren etablerer dette i samhandling med politimestrene. Jeg har tidligere i år satt i gang arbeidet med en ekstern gjennomgang av Politidirektoratet, sa Faremo.

Rapporten er ferdig i mars neste år, og skal ta for seg en evaluering av Politidirektoratets oppgaveløsning og faglighet.

– Arbeidet med å forbedre IKT-systemene i politiet har pågått i en årrekke, men det har ikke blitt tilstrekkelig prioritert. Det er ikke IKT i seg selv som vil gi oss et bedre politi, men viljen til å bruke det. Før oppstart av prosjektet, må det gjennomføres kompetansehevende tiltak i politiet, sa Faremo.

Hun sa også at en ekstern evaluering av nødnettet skjer fortløpende.

– Dagens system for Riksalarm er ikke godt nok, og politiets planverk for samarbeid med andre etater skal gjennomgås, sa Faremo.

Justis- og beredskapsministeren sa også at operasjonssentralen i Oslo er planlagt utbygget.

– Vi må forbedre evnen til rask respons ved store hendelser, evnene til, som det står i rapporten, å trykke på den aller største knappen, sa Faremo.

Hun sa også at kommisjonen viser at det er nødvendig med en resultatreform i politiet, men hun sier at det ikke er nødvendig med en egen melding om dette allerede i høst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger