Normal

Fare for sjåførstreik fra onsdag

Hvis ikke partene blir enige innen midnatt i morgen, er det stor fare for sjåførstreik. Det kan føre til drivstoffmangel i både Oslo, Bergen og Trondheim.

Mekling NHO Transport

I GANG: Klokken 12 i dag satte partene seg ned ved bordet hos Riksmekleren. Blir de ikke enige, rammes distribusjon og godstransport over hele landet, i tillegg til utkjøring av drivstoff, og henting og transport av melk.

Foto: Astri Husø / NRK

I dag startet meklingen mellom Yrkestrafikkforbundet, NHO Transport og Norges Lastebileier-Forbund (NLF). Fristen går ut ved midnatt natt til onsdag.

Hvis de ikke blir enige, blir 500 sjåfører organisert i Transportarbeiderforbundet og Yrkestrafikkforbundet (YTF) tatt ut i streik.

Linda Jæger

KREVENDE: Forhandlingsleder i YTF, Linda Jæger, tror meklingen blir krevende.

Foto: Astri Husø / NRK

– Et viktig krav for oss er heving av minstelønna, både for nærtransport- og langtransportsjåfører. Vi har også viktige krav knyttet til kompetanse, og en lønnsøkning for alle, sier forhandlingsleder i YTF, Linda Jæger, til NRK.

– Lastebilsjåfører tjener 83 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, og det er altfor lavt for en så viktig gruppe, legger hun til.

– Kan bli drivstoffmangel

Jæger sier at de vil ta opp tråden på det punktet de gav opp under forhandlingene. Hun tror det blir krevende.

– Heving av minstelønna blir det mest krevende. Det er en lavinntektsgruppe og det er høy konkurranse mellom selskapene. Minstelønna må heves til et anstendig nivå, sier hun.

Hvis de ikke blir enige, tas 500 ut i streik. Og medlemmene er beredt på å gå ut i streik, ifølge forhandlingslederen.

En streik vil raskt kunne føre til at varer ikke kommer fram til kundene sine landet over.

– Blant annet blir meieri og drivstoff rammet. I løpet av noen dager vil man kunne få drivstoffmangel både i Oslo-området, Bergen og Trondheim, sier Jæger.

– Begge må gi og ta

Stordrange

ØNSKER ENIGHET: Forhandlingsleder i NHO Transport, Jon H. Stordrange, sier en streik vil ramme kundene i stor grad.

Foto: Astri Husø / NRK

Forhandlingslederen i NHO Transport, Jon H. Stordrange, håper de klarer å komme til enighet.

– En streik vil gå utover våre kunder på en uheldig måte. I tillegg er det mange uorganiserte utenlandske aktører som fort vil gå inn og ta våre oppdrag og våre kunder, sier Stordrange til NRK.

– For motparten er særlig heving av minstelønna viktig. Har arbeidsgiverne noe å gi på dette punktet?

– Det får vi se når meklingen er i gang. Vi håper på en enighet, men da må begge parter både gi og ta, sier han.

For NHO Transport er det viktigste punktet arbeidstidsbestemmelsene, som etter deres oppfatning er gammeldags ut i fra dagens situasjon.

– I tillegg er det viktig at vi holder lønnsnivået på et lavt nivå, fordi vi har veldig dårlig inntjening i vår bransje i dag, sier Stordrange.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger