Får tilbake 105 millioner kroner etter Dubai-investeringer

Et hundretalls investorer er tilkjent 105 millioner kroner i erstatning etter å ha investert i et feilslått eiendomsprosjekt i Dubai.

Dubai

Et hundretalls investorer er tilkjent 105 millioner i erstatning etter å ha investert i et feilslått eiendomsprosjekt i Dubai.

Foto: Kamran Jebreili / Ap

I en dom fra Oslo Tingrett i dag går det fram at to styremedlemmer i prosjektet Dubai Waterfront og en prosjektmegler i Verdispar må punge ut.

Det er uvanlig at styremedlemmer blir gjort økonomisk ansvarlige i slike saker og forsikringsselskapet AIG Europe, der styremedlemmene var forsikret, er dømt til å betale 60 millioner kroner til investorene.

Dette kalles en såkalt styreansvarforsikring.

Drømmen var å tjene store penger på å bygge leiligheter i Dubai. Blant investorene var mange pensjonister som satset sparepengene sine.

– Vi er fornøyd med dommen, konkluderer advokat Sven Eriksrud Wikborg Rein som representerer investorene. Alle pengene er søkk vekk og tomten ligger brakk.

– Dette var en forretningsplan, ingen avtale, sa advokat Knut Ro i rettssaken.

Han representerer de saksøkte som nå altså må betale.

Fremsto som sympatiske

Investor Arne Sunde tapte en million kroner av sine og konas sparepenger på «luftslottet» i Dubai.

– Vi er småaksjonærer som har brukt mange år på å bygge opp litt kapital. Vi visste at det var risiko forbundet med prosjektet, slik som med andre prosjekt, men valgte å satse litt ekstra. De pengene er nå borte vekk, sier Sunde til NRK.

Han forteller at styremedlemmene fremsto som «flinke, sympatiske og hyggelige» mennesker som var flinke til å selge inn prosjektet.

– De snakket alltid rosenrødt om prosjektet. Men etterhvert begynte aksjonærene å stille spørsmål, som vi aldri fikk gode svar på, forteller Sunde.

Han er nå lettet over at dommen falt i favør av aksjonærene.

– Vi er veldige glade for å ha fått støtte fra domstolen. Det har kostet mye tid, krefter, penger og mange netters søvn, sier Sunde.

Boligprosjekter for flere milliarder

Emiratet Dubai som ligger på den arabiske halvøya hadde en enorm økonomisk vekst i årene 2002 til 2008.

Ett av prestisjeprosjektene var «Dubai Waterfront» som ligger i sentralt i byen ved foten av en kunstig halvøy.

Norske Verdispar Securities ASA sto bak 14 eiendomsprosjekter i ulike land fra 2006 til 2009 og hentet inn til sammen 2 milliarder norske kroner til prosjekter i blant annet Øst Europa og Dubai.

I oktober 2007 sikret Verdispar seg en tomt ved «Dubai Waterfront» der målet var å bygge en 20 etasjers bygning med 170 leiligheter samt næringslokaler. Bygget på størrelse med Høyblokka i Regjeringskvartalet i Oslo skulle etter planen stå ferdig i 2010. Prosjektet fikk tittelen «Zero Five Five» og 95 millioner kroner skulle hentes inn blant norske investorer.

Status er at tomten fortsatt ligger brakk, infrastrukturen fins ikke og pengene er borte.

«Lite aktsomt»

De saksøkte, to styremedlemmer i selskapet «Dubai Development Property» og en prosjektmegler i Verdispar, har hevdet at prosjektet ikke ble realisert fordi markedet falt bort under finanskrisen i 2008 og 2009.

I dagens dom heter det :

«Etter rettens oppfatning er det vanskelig å forstå hvordan kunnskapsrike næringslivsfolk med god utdannelse og lang erfaring innenfor fagområdet finansieriering kan opptre så lite aktsomt som personene har gjort i denne saken.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger