Får se hemmelige dokumenter

Forsvarerne i Munch-saken får innsyn i de hemmelige dokumentene som politiet og påtalemyndigheten har holdt tilbake.

Ranet av Skrik og Madonna sommeren 2004.
Foto: Stringer / SCANPIX

Forsvarerne til fire av de tiltalte etter ranet av Munch-maleriene Skrik og Madonna ble nektet innsyn i dokumentene som beskriver hvordan bildene kom til rette i fjor høst.

Advokatene har argumentert med at opplysningene er viktige for deres klienter i ankesaken som skal opp i Borgarting lagmannsrett i slutten av februar.

- Dokumentene er åpenbart viktige. Blant annet kan de inneholde  detaljer rundt avtalen politiet inngikk før bildene kom til rette og hvilke personer politiet har hatt kontakt med, sier Munch-forsvarer Per Johan Sjong Larsen til NRK.

Som følge av at påtalemyndigheten og politiet nektet å utlevere dokumentene fra etterforskningen, klaget forsvarerne forholdet inn for retten.

Til Høyesterett

- Det er ikke opp til politiet å sile ut hvilke dokumenter en forsvarer skal ha i saken. Man skal i de fleste tilfeller ha alt av dokumenter, og dette er et slikt tilfellet, sier Sjong Larsen til NRK.

Tirsdag avgjorde Borgarting lagmannsrett at det ikke var noe i veien for å utlevere dokumentene til tre av de tiltaltes forsvarere, men dokumentene ble ikke umiddelbart utlevert.

Først skal statsadvokat Morten Hojem Ervik bestemme om han vil påkjære avgjørelsen til Høyesterett.

- Jeg har ikke lest kjennelsen ennå, men vil bruke morgendagen til å vurdere om vil skal påkjære avgjørelsen, sier statsadvokat Morten Hojem Ervik til NTB.

Har betydning

Årsaken til presset om å få utlevert dokumentene er påstandene om at politiet og påtalemyndigheten har gitt en eller annen form for vederlag til kriminelle personer i bytte mot at de to unike bildene skulle bli levert tilbake.

Advokat Sverre Ness uttalte til NTB i forrige uke at han ikke ville bli overrasket dersom dokumentene avdekker ulovlige politimetoder i en eller annen form.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger