- Har lært mye om å inngå kompromiss

To blad Stolteberg lanserte i dag boken «Samtaler». - Helt klart et bidrag til valgkampen, mener pr-rådgiver.

Video nsps_upload_2009_8_27_11_22_31_38.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Jens og Thorvald Stoltenberg fremførte familiens egen sang under boklanseringen i Oslo i dag. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE VIDEO.

I boken snakker far og sønn Stoltenberg om alt fra politikk, nasjonale og internasjonale hendelser, møter med mennesker til familieliv og hverdagen som politiker.

Noe av det viktigste Jens har lært av sin far er hvor viktig kompromiss er i politikken.

Boken er en politisk samtale mellom Jens Stoltenberg og hans far Thorvald Stoltenberg. Det er Anne Grosvold som har skrevet ned samtalene mellom far og sønn.

Jens og Thorvald Stoltenberg

Jens og Thorvald Stoltenberg på boklanseringet hos Aschehoug.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Ikke tilfeldig at det er valgkamp

Jens Stoltenberg sier han selvfølgelig ikke er er likegyldig til at boken gis ut i valgampens innspurt.

- Jeg er glad for at jeg får være med på denne utgivelsen nå like før valget slik at jeg får presentert det jeg står for politisk. Ikke bare med korte slagord og intense debatter, men mellom to permer på en grundig og ordentlig måte, sier Jens Stoltenberg.

- Valgkampens korte brutale setninger er ikke et format jeg er kritisk til, jeg snakker ofte i slagord. Men i en valgkamptid er det spesielt fint å få kombinere det med lange ressonnementer, sier Jens Stoltenberg.

Stilen i boken er muntlig, ulik de vablige skriftlige artiklene. Statsministeren sier han håper den kan være ved å gi litt dybde i samfunnsdebatten.

- Det kan være fint å få med i en valgkamptid, legger han til.

Hans Geelmuyden

Hans Geelmuyden

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Folk stemmer med følelser

Hans Geelmeuyden i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese mener boken kan slå positivt ut for Arbeiderpartiet i det forestående valget.

- Boken lanseres nå helt klart som en del av partiets valgkamp, og det er lov. Folk stemmer i stor grad basert på følelser. Valg avgjøres ofte ettersom om folk liker eller ikke like politikerne, sier Hans Geelmuyden.

Han mener at dersom folk liker Jens bedre etter å ha lest boken vil det gjøre at Arbeiderpartiet får flere stemmer ved valget.

- Det er viktig at velgerne liker politikerne, så dette vil virke positivt inn. Vel og merke dersom boken er varm og nær og viser en sympatisk person. I tillegg er det mange som liker faren hans, Thorvald, så det vil også gi drahjelp. Boken vil sikkert også bidra til å allminneliggjøre Jens, og føre ham nærmere folket, sier Geelmuyden.

- Partiene trenger ro

Tidligere i år ba flere i Arbeiderpartiet Karita Bekkemellem vente med å utgi sin bok i frykt for avsløringer som kunne skade partiet.

LES: Ber Bekkemellem vente med bok

- Det at Karita Bekkemellem ble bedt om å vente med sin bok til etter valget er en helt annen sak. Det er en bok folk gleder seg til å lese på grunn av alle avsløringene. Det blir en sur og bitter bok, at angrip på partiet. Et parti trenger ro med selv før et valg, ikke indre strid. Derfor kommer den boken etter valget, sier Hans Geelmuyden.

Jens og Thorvald Stoltenberg

Jens og Thorvald Stoltenberg presenterne boken 'Samtaler' i Oslo i dag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Om de politiske menneskene

- Det er en politisk bok. Den er sannferdig og handler om de politiske menneskene Jens og Thorvald, faren min og meg. Den inneholder tung politikk, med alvorlige ressonnementer, om velferd, den norske modellen, klima, miljø og Norges rolle i verden fortalt slik Thorvald og jeg snakker sammen, sier Jens Stoltenberg.

Samtidig forteller statsministeren at det er en levende bok om samspillet mellom mennesker.

- Vi fant ingen tyttebær

Video nsps_upload_2009_8_27_11_34_55_42.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Jens Stoltenberg forteller om familiens eneste tyttebærtur.

Stolt av å inngå kompromiss

- Thorvald og jeg har gjort det vi er aller best til, nemlig å prate. Og så har noen andre laget en bok ut av det. Det er en enkel måte å lage en bok på, sier Jens Stoltenberg.

Under lanseringen i dag tidlig fortalte Jens Stoltenberg om hva han har lært av sin far.

- Det mest konkrete jeg har lært av min far er gleden ved å treffe mennesker, det å hente energi ved å treffe mennesker. Det andre er betydningen av kompromiss, stoltheten av å inngå kompromiss.

- Ofte har kompromisser i norsk politikk blitt sett på som negativt. Men å finne gode balanserte løsninger er noe jeg ser på som veldig viktig, sier Jens Stoltenberg, sier Jens Stoltenberg.

Thorvald fortsetter:

- Vi har en tendens til å undervurdere betydningen av å skape kompromisser. Ofte kommer forhandlerne ut og sier: Vi måtte ta et kompromiss. Som om det var et nederlag, sier Thorvald Stoltenberg.

- Men vi må øke prestisjen og verdien til kompromisset, både lokalt og globalt. Hvorfor forhandler man? Hvis begge sider lover at de ikke skal fire en tomme, er det en lite farbar vei å gå. I internasjonal sammenheng betyr det krig, legger senior Stoltenberg til.

Nett-TV: Far og sønn Stoltenberg fortelle og synge i Dagsnytt Atten

SISTE NYTT

Siste meldinger