Brukte Nav-bolig som bordell - får leie videre

Mannen som er siktet for hallikvirksomhet i Løten, får foreløpig fortsette å leie den kommunale utleieleiligheten hvor bordellet var.

Politiet aksjonerer mot bordell i hus eid av Løten kommune

RAZZIA: Under en politirazzia i Løten i Hedmark, som NRK fikk være med på, gikk politiet til aksjon mot en leilighet hvor en norsk mann kjøpte sex.

Foto: NRK

NRK fortalte tirsdag at politiet avdekket bordellet under en politirazzia mot leiligheten i Løten i Hedmark. En norsk mann ble pågrepet og siktet for å ha kjøpt sex, mens mannen som disponerte leiligheten ble pågrepet og er mistenkt for hallikvirksomhet.

Bente Larsson.

POLITISAKER: Bente Larsson, leder for Nav Løten, mener Nav kan gjøre lite med prostitusjon i lokalmiljøet og oppfordrer folk til å kontakte politiet hvis de fatter mistanke om noe.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Leiligheten bordellet lå i, eies av Løten kommune, og leies ut via Nav Løten.

Siden det ikke foreligger noen dom i saken, og mannen ikke har erkjent straffskyld, kan ikke Nav i Løten gjøre stort med utleieforholdet. Det opplyser Bente Larsson, leder for Nav Løten, til NRK.

– Begrenset hva vi kan gjøre

NRK fortalte tirsdag at prostitusjonen i Distrikts-Norge øker. Politiet tror ikke det blir siste gang de finner prostituerte i den lille hedmarksbygda Løten.

Larsson mener det er lite eller ingenting Nav i Løten kan gjøre for å forhindre at noe lignende skjer igjen.

– Det er egentlig veldig begrenset hva vi faktisk kan gjøre, sier Nav-lederen.

Nav kan ikke begynne å undersøke leiligheter slik politiet gjør, understreker hun.

– Vi har et godt samarbeid med politiet, og må bare oppfordre folk til å kontakte dem selv hvis de fatter mistanke om noe, legger hun til.

(Saken fortsetter under videoen)

Økning i prostitusjon i distriktene

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRK ble med politiet på razzia på Løten i Hedmark, hvor politiet avdekket et bordell. Det er første gang det skjer på Løten.

– En tragedie

Det var naboer som fattet mistanke til bordellet og tipset Nav Løten og politiet. Nav meldte selv rutinemessige saken videre til politiet etter tipset.

Larsson synes det var forferdelig å få høre om bordellet i den kommunale utleieleiligheten.

– Det er ille på mange måter, en tragedie. En ting er at det er ulovlig, men det er også så mye som ligger bak slik prostitusjon, blant annet trafficking, sier Nav-lederen til NRK.

– Dette skal være utleieleiligheter forbeholdt folk som har behov for en bolig, slår hun fast.

(Saken fortsetter under bildet)

Razzia mot bordell i Løten

STOR BOT: Med NRK på slep gikk politiet til aksjon mot en utleieleiligheten i Løten hvor en norsk mann kjøpte sex. Mannen ble pågrepet og siktet for kjøp av seksuelle tjenester, og fikk en bot på 15.000 kroner.

Foto: NRK

Første i Løten

Det er første gang at politiet har avslørt et bordell i Løten.

Steen Morten Johansen

STORT MARKED: - Det er et stort marked for prostitusjon, konstaterte Steen Morten Johansen fra Hamar politistasjon etter razziaen mot et bordell i Løten.

Foto: NRK

– Tidligere har de hatt tilhold på overnattingssteder i nærheten av Hamar, eller langs E6 på et overnattingssted i Brumunddal eller på Rudshøgda. De har så vidt vært innom Elverum, men dette er første gang på Løten, sa Steen Morten Johansen, leder for avdelingen for narkotika- og vinningsforbrytelser på Hamar politistasjon, til NRK tirsdag.

Mannen som er siktet for hallikvirksomhet hadde trolig gjort avtaler med bakmenn i Spania.

– Det var ikke lenge vi behøvde å være her før det kom en kunde. Det er egentlig den erfaringen vi gjør: Det er et stort marked for prostitusjon, konstaterte Johansen overfor NRK.

Unngår byene

I 2012 hadde politiet 376 saker som omhandlet brudd på sexkjøploven, viser tall fra politiet som NRK har fått tilgang til. 74 prosent av disse var utenfor Oslo. Det er stor variasjon i hvordan politiet håndhever forbudet mot sexkjøp i Norge.

Bjørg Norli, leder for Pro Senteret

FLERE REISENDE: - Det er flere kvinner som reiser rundt i Norge for å selge seksuelle tjenester, sa Bjørg Norli ved Pro Senteret til NRK tirsdag.

Foto: NRK

Pro Senteret anslår i en ny rapport at rundt 3000 personer solgte sex i Norge i løpet av fjoråret. Det er flere enn noen gang siden sexkjøpsloven ble innført i 2009, slår det nasjonale kompetansesenteret for prostitusjon fast.

– Det er en økt mobilitet i prostitusjonsmarkedet. Det er flere kvinner som reiser rundt i Norge for å selge seksuelle tjenester, sa Bjørg Norli, leder for Pro Senteret, til NRK tirsdag.

– Vi ser også at de i større grad enn tidligere oppsøker Distrikts-Norge og forsøker å unngå storbyer og andre knutepunkter i landet, forklarer hun.

Skal evaluere

Ifølge Jan Bøhler (Ap), første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, finnes det ikke noen profesjonell og god undersøkelse på hvordan situasjonen i prostitusjonsmarkedet i Norge som helhet.

– Det skal vi få, vi skal gjennomføre en evaluering av loven, sa Ap-politikeren til NRK tirsdag kveld.

– Det grunnleggende er å bygge holdninger i samfunnet, særlig mot det synet at kvinnekroppen skal kunne kjøpes, mener han.

Saker om sexkjøp i norske politidistrikter i 2012

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger