NRK Meny
Normal

Får latterkrampe av Høyre-samarbeid

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum spruter ut i latter av tanken på å samarbeide med Høyre etter forslaget til ny kommunereform.

Trygve Slagsvold Vedum får latterkrampe på spørsmål om regjeringssamarbeid med Høyre

Slik reagerer Trygve Slagsvold Vedum på spørsmål om han kunne tenke seg å samarbeide med Høyre etter valget i 2017.

– Vi er litt uenig da, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som ikke klarer å forholde seg alvorlig til tanken på et regjeringssamarbeid med Høyre.

Om avstanden var stor fra før, ble det ikke akkurat mer realistisk etter at regjeringa i dag presenterte et viktig ledd i kommunereformen; nemlig hvilke oppgaver de nye kommunene skal ha.

– Jeg synes det er veldig rart at de for lenge siden har konkludert med at man må ha større kommuner, og så må man finne på oppgavene etterpå. Jeg er helt uenig i at de oppgavene løses bedre bare det blir større kommuner, sier Vedum.

– For lite konkret

Helga Pedersen

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg tviler jeg på at dagen i dag gir de avklaringene som avventende kommuner har ventet på, sier nestleder i Ap, Helga Pedersen.

Hun er blant annet skeptisk til forslaget om å overføre distriktspsykiatriske sentre (DPS) til kommunene, men reagerer først og fremst på at stortingsmeldinga var for lite håndfast.

– Jeg er overrasket over hvor lite konkret meldingen er. Her flyttes det ikke reell makt til kommunene. Hovedbudskapet er at regjeringa skal utrede videre, og komme tilbake til saken om et år eller to.

Professor Signy Irene Vabo, som ledet det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget om

Signy Irene Vabo

Professor ved HiOA, Signy Irene Vabo.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

kommunereformen, mener det er flere spørsmål som ikke ble besvart i dag.

– Det er fortsatt uklart hva som skjer med de små kommunene som ikke vil samarbeide. Det nevnes at man kan pålegge interkommunalt samarbeid, men vi har vist at det ikke er en fullgod løsning.

Delvis støtte fra støttepartiene

Geir Toskedal i gangen på Stortinget

Geir Toskedal, stortingsrepresentant for KrF.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

For regjeringa er det likevel kun viktig hva de to samarbeidspartiene KrF og Venstre mener.

– Jeg synes dette var veldig spennende, her er det mange ting som kommer til å føre til mer demokrati og folkestyre, sier Geir Toskedal i KrF

Men han er også skeptisk til forslaget om at de største kommunene overtar ansvaret for kollektivtransport, videregående skoler og tannhelse.

– Det er veldig viktig for oss at regionene og distriktene får samme kvalitet i tilbudene som byene.

Venstres André Skjelstad mener kommunene kunne fått enda flere oppgaver.

– Kommunene må få et større ansvar på klimaområdet og det kan vurderes om de burde få et mer helhetlig ansvar for integrering av innvandrere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger