Får ikke studere data i Norge

To nordkoreanske studenter får ikke fortsette sine IT-studier ved Universitetet i Stavanger. Utenriksdepartementet frykter at kunnskapen skal misbrukes av regimet i hjemlandet.

Får ikke studere data i Norge
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se Dagsrevy-saken.

I høst skulle to gjestestudenter fra Nord-Korea etter planen starte på sin doktorgradsutdannelse i informasjonsteknologi ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger.

Universitetet inviterte studentene før sommeren etter først å ha klarert med Utenriksdepartementet at var greit i forhold til norsk politikk. Men i september kom kontrabeskjeden fra UD.

– Så på dette som et fredsprosjekt

– Vi har fått beskjed om at disse to personene ikke vil få oppholdstillatelse i Norge, sier utdanningsdirektør Kristofer Henrichsen ved Universitetet i Stavanger.

Kritofer Henrichsen,

Kristofer Henrichsen, Utdanningsdirektør ved Universitetet i Stavanger.

Foto: NRK

De to var del av en gruppe på fire nordkoreanske studenter som for noen år siden tok masterutdannelse i det samme fagfeltet i Stavanger.

– Som universitet er jo vi tilhengere av fri kunnskapsformidling og vi så på dette som et fredsprosjekt. Sånn sett synes vi dette er leit, vi hadde et stort ønske om å videreføre Nord-Korea-samarbeidet, sier Henrichsen.

Fryktet misbruk av kunnskap

Men Utenriksdepartementet mente risikoen for at kunnskapen kunne misbrukes regimet i Nord-Korea var for stor.

– Vårt syn er at det ikke ville være noen god ide å invitere dem til den typen studier. Vi må gjennomføre førevar-prinsippet her, sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane i UD.

Haakon Svane

Haakon Svane, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Foto: NRK

– Det som kan skje i slike tilfeller er at nordkoreanske borgere får en type kunnskap som gjør at de kan utvikle masseødeleggelsesvåpen eller leveransesystemer som missiler. Det sier seg selv at dette ikke er ønskelig, sier Svane.

12. juni vedtok sikkerhetsrådet i FN en egen resolusjon med sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomvåpenprogram. Alle medlemslandene i FN oppfordres blant annet til hindre opplæring av nordkoreanske borgere i fag som brukes til å utvikle atomvåpen.

– Hele verden er forpliktet til å hindre at det skjer, og det er vi også, sier Svane.

Forholder seg til myndighetene

Universitetet sier de forholder seg til norske myndigheters beslutning.

– Men det vi underviser her i Stavanger er stort sett ting som er åpent tilgjengelig både på nett og i åpne læremidler og som sånn sett kan skaffes fra andre steder, sier utdanningsdirektør Kristofer Henrichsen.

Han vet ikke hvordan de to studentene selv har reagert på at de ikke får komme til Norge likevel.

– Vi har informert den nordkoreanske ambassaden i Stockholm. Vi har ikke direkte kontakt med Nord-Korea. Det er det vel de færreste som har, sier Henrichsen.

Iraner nektet satellitt-studier

Tidligere i høst fortalte NRK om iranske Shahram Yazdanpanah som måtte avbryte sine satellitt-studier ved Høyskolen i Narvik, med en lignende begrunnelse.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet instruerte UDI til ikke å fornye oppholdstillatelsen hans etter å ha fått råd fra Politiets sikkerhetstjeneste. PST fryktet kunnskapen han fikk kunne misbrukes til å utvikle missiler i Iran.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland nekter å kommentere disse sakene.

SISTE NYTT

Siste meldinger