Hopp til innhold

Får holde adresse hemmelig

Voldsofre som bor på hemmelig adresse, skal slippe å oppgi denne til banken. - På tide, mener SVs Inga Marte Thorkildsen.

SVs Inga Marte Thorkildsen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

 Dermed kan kvinner som søker lån eller opprette konto få slippe å være redde for at  voldsmennene får tak i deres adresse.

- De slipper frykten for at  livsviktige opplysninger havner i gale hender, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

Dagens lov

Dagens hvitvaskingslov krever at banken har tilgang på din faste adresse når du skal søke om lån eller opprette konto.

I dag har cirka 1400 mennesker hemmelig adresse i Norge. Av disse er det mange voldsutsatte kvinner som lever i skjul i frykt for tidligere partnere.For dem er det livsviktig at så få som mulig vet hvor de bor.

Trygghet

Kvinnepolitisk leder i SV, Inga Marte Thorkildsen, mener endringsforslaget er viktig.

- Dette er viktig for de mennesker som i dag lever i skjul og som er i en ekstremt presset situasjon fra før. Dette gir dem en trygghet om at opplysninger som er vesentlig for deres trygghet ikke blir lekket ut fra bankene, og at de nå kan opprette konto, mener Thorkildsen.

Positive banker

Finansnæringens hovedorganisasjon ønsker lovforslaget velkommen.

- Ja, vi skjønner behovet og har ingen innvendinger til det. Men det må finnes en praktisk ordning mellom banken og den enkelte kunde som ivaretar kundens sikkerhet og bankens kundeforhold, sier  informasjonsdirektør Leif Osland.

- Tett alle hull

 

 

 

Tove Smaadahl
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Leder for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, håper lovendringen vil føre til mindre byråkrati for kvinner som lever i skjul.

- De frykter jo hele tiden at adressen og hvor de er skal lekke, så jeg tror at veldig mange synes dette er positivt, sier Smaadahl som mener at flere etater nå må følge etter.


- Vi har erfart at flere offentlige kontorer ikke skjønner alvoret i dette, og har gitt ut adressen til andre. Så her er det mange huller å tette før vi har et godt nok system, mener Smaadahl.

AKTUELT NÅ