NRK Meny
Normal

Får faktura for kasse-transport de ikke kjenner til

Mange norske bedrifter får i disse dager en faktura på 475 kroner for frakt av to tolv kilos kasser – som ingen av dem kjenner til. – Dette er bedrageriforsøk, sier Virke.

Faktura fra Vargas transport og adresse i Oslo

UKJENT FOR UTLEIER: Slike fakturaer sendes ut med henvisning til samme adresse som Gunerius kjøpesenter, men Olav Thon-gruppen som leier ut der kjenner ikke til selskapet som står oppført på papirene.

Foto: Andrea Melby/NRK, faksimile fra faktura (montasje)

Fakturaene sendes ut med henvisning til kjøpte budtjenester fra selskapet Vargas Transport AS, med adresse i Oslo sentrum.

– Vi har fått melding fra mange selskaper på kort tid, og tror derfor omfanget kan bli stort, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke.

Ber bedrifter politianmelde

Hovedorganisasjonen Virke organiserer over 18.000 norske bedrifter. De advarer nå sine medlemsbedrifter mot fakturaene fra transportfirmaet, som de anser som fiktive. De frykter at en del bedrifter fort kan komme til å betale penger likevel.

Seniorrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke

FRYKTER BEDRAGERIER: Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke tror fakturaene kan være et omfattende forsøk på bedragerier.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Mange selskaper har små transporter, og da er det lett for at denne typen fakturaer går gjennom systemet uten å bli stoppet i noen kontroll, sier sikkerhetsrådgiveren.

NRK vet at flere ulike dagligvarebutikker forskjellige steder i landet har mottatt det de mener er fiktive fakturaer.

Bjerke forteller at alle som melder fra til Virke har fått den likelydende fakturaen på 475 kroner.

Fakturaene er uspesifiserte om når og hvor transporten skal ha funnet sted. Det eneste som nevnes er at det skal gjelde frakt av to kasser à tolv kilo.

De som så har tatt kontakt med avsender av fakturaen får bare beskjed om at det er en feilsending, og at de kan se bort fra regningen.

– Selskapet sender tilsynelatende ut fakturaer for tjenester som ikke er levert. Vi ser på det som forsøk på bedrageri, sier Bjerke.

Derfor anbefaler han alle som mottar en slik faktura om å politianmelde det.

Les også: Politiet sender bedragerianmeldelser fram og tilbake over grensa
Les også: – Jeg tror du prøver å svindle meg

– Har ikke hørt om selskapet

NRK har forsøkt å ettergå fakturaene og hvor de egentlig kommer fra.

På fakturaene er det oppført et selskap kalt Vargas Transport AS med adresse i Oslo sentrum. Dette selskapet finnes ikke i noen offentlige registre. Selskapet har også oppført et norsk domene for kontakt på e-post. Nettsiden knyttet til dette domenet er tom.

Adressen i Oslo sentrum er den samme som kjøpesenteret Gunerius eid av Olav Thon-gruppen. På adressen finnes også en del kontorlokaler i etasjene over kjøpesenteret, men ingen der kjenner til noe kalt Vargas Transport AS.

Storgata

FAKTURA-ADRESSE: På fakturaen er det oppført adressen Storgata 32 i Oslo. Det er samme adresse som kjøpesenteret Gunerius.

Foto: Andrea Melby/NRK

– Vi har ikke noen leietaker med det navnet på adressen, sier assisterende eiendomssjef John Braastad i Olav Thon-gruppen til NRK.

Han sjekker leietakeroversikten mens NRK snakker med ham i telefonen. Firmanavnet står ikke i systemene og heller ingen firmaer med navn som ligner. Det har skjedd at lokaler har blitt leid ut videre av dem som har kontrakt med Olav Thon-gruppen tidligere, men det er i strid med kontraktene.

– Det er ikke slik at vi har vært plaget mye av denne virksomheten, men det er en uting hvis useriøse aktører oppgir adresser som ikke stemmer, sier Braastad.

Les også: – Utgir seg for å være norske for å lure nordmenn
Les også: Forsøker å lure med domenesalg: – Nesten alle anmeldelsene fra Norge

– Jeg skjønner ingenting

E-postadressen og domenet som oppgis på fakturaene kan derimot spores til et firmanavn som ligner, men som holder til i Midt-Norge.

Innehaveren av selskapet svarer på NRKs henvendelse med fortvilelse. Han benekter at det er han som har svart på spørsmål sendt til e-postadressen som står på fakturaene.

– Noen forsøker svindle meg, og de har brukt organisasjonsnummeret til firmaet mitt, sier mannen på telefon til NRK.

Han forteller at han har fått mange henvendelser fra norske bedrifter som tror fakturaene kommer fra hans firma. Selv fastholder han at han ikke har noe med de utsendte fakturaene å gjøre.

– Jeg skjønner ingenting. Nå har jeg gått til rådgiverne mine, og de har anbefalt meg å anmelde det, sier han.

NRK har vært i kontakt med mannens regnskapsfører som bekrefter at mannen har politianmeldt forsøk på svindel.

– Det er ikke jeg som forsøker å svindle noen, sier mannen.

Kontonummeret som er oppført for betaling av fakturaene er det samme som ble brukt ved opprettelse av mannens firma i Midt-Norge.

Han bekrefter at det er firmaets kontonummer som står oppført på fakturaen, men har ingen forklaring på om noen andre kan ha tilgang til kontoen.

NRK har også vært i kontakt med Sparebank 1 SMN der kontoen er plassert. De svarer dette når NRK spør om hvem som kan ha tilgang til kontoen og hvor mye penger som er satt inn de siste dagene:

«Vi har ikke anledning til å gi slike kontoopplysninger som du ber om. Generelt har SpareBank 1 SMN høy beredskap på eventuelle svindelforsøk og i slike tilfeller samarbeider vi raskt og tett med Politiet. Hvorvidt det er aktuelt i denne saken kan vi ikke kommentere. », skriver informasjonsdirektør Hans Tronstad i en e-post.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger