Hopp til innhold

38 studenter får bli sykepleiere likevel

Norske myndigheter ombestemmer seg og lar likevel studenter som har fullført helseutdanning i utlandet jobbe som sykepleiere. Studentorganisasjonen ANSA er likevel ikke fornøyd.

Fotomontasje SAK og Rikshospitalet

SNUDDE: 38 studenter som har tatt utdannelsen i utlandet fikk for kort tid siden en gladmelding. Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell har snudd og omgjort deres opprinnelige avslag til et positivt vedtak.

Foto: Fotomontasje NTB Scanpix

I sommer og i høst har NRK satt søkelys på problematikken norske studenter opplever etter å ha studert i utlandet. Mange returnerer til Norge i tro om at de kan jobbe som helsearbeidere, men får autorisasjonssøknaden sin avslått.

Etter vår artikkelserie ba Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK), som er underlagt Helsedirektoratet, om en presisering av tolkingen av regelverket i Helsepersonelloven. Det førte til at SAK gjorde en regelendring og lempet på kravene for studenter som har tatt utdanningen i utlandet.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Svarer ikke om autorisasjon

SAK opplyste også til NRK.no at de ville revurdere alle autorisasjonssøknader mottatt i hele 2012 og til begynnelsen av september i år.

VI har vært i dialog med SAK om et nytt intervju, men de valgte å snu og vil ikke svare på ytterligere spørsmål i saken.

Dersom du har tips til NRKs redaksjon kan du ta kontakt her!

I en mail opplyser presskontakt Anette Bryn om at de har endret vedtaket fra negativt til positivt for 38 av studentene. Totalt for den nevnte periode er det gjort 1070 avslagsvedtak. SAK har ikke svart på om det er like mange studenter eller om noen studenter har fått avslag flere ganger.

Bryn opplyser også om at ytterligere 30 av autorisasjonssøknadene har fått «et mildere avslag». Kort fortalt betyr det at de det gjelder kan supplere sin utdanning med spesifikke kurs og fag som SAK mener vil være tilstrekkelig for å oppnå autorisasjon.

Her kan du sjekke om du er autorisert helsepersonell i Norge.

Les også: 18 års sykepleiererfaring i USA er ikke godt nok for norsk helsevesen

Les også: Australia-utdannede Caroline får ikke bli sykepleier i Norge

Les også: Helsemyndighetene snur - lemper på kravene for helsestudenter

Studenter fortsatt misfornøyd

Studentorganisasjonen ANSA mener det fortsatt er mange uoppklarte spørsmål og viser en svært dempet glede selv om det er kommet nye presiseringen i reglene.

– Hvordan synes du prosessen går med tanke på å rydde opp i de uklarhetene som tidligere er belyst?

– VI synes at prosessen går sakte og savner fortsatt tydeligere informasjon fra SAK om hvilke kriterier de legger til grunn for godkjenning. Vi ønsker en standardisert liste over hvilke faktorer som gir godkjenning, sier president i ANSA Vibeke Munthe-Kaas til NRK.no.

Belastende

Hva synes du om SAKs initiativ til å gå gjennom (nesten) 1100 søknader om autorisasjon, hvorav 38 er gjort om til positive vedtak?

– Det er positivt. ANSA må stole på at de gjør en riktig vurdering av hvilke utdanningsløp som blir godkjent. Det var et meget lavt antall søknader som ble omgjort, men dette kan ha flere forklaringer. Dette handler om informasjon, forklarer Munthe-Kaas.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra studenter som har fått gjort om vedtakene?

– De er selvsagt fornøyde, men de synes hele prosessen har tatt unødvendig lang tid og at den har vært belastende. De skjønner ikke hvorfor Norge skal bygge en byråkratisk mur når det er så åpenbart at vi trenger flere med helsefaglig bakgrunn i det norske samfunnet i fremtiden.

AKTUELT NÅ