Hopp til innhold

Fant svinekjøtt i halal-produkter

Mattilsynet har funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas.

Illustrasjonsbilde: Kebab

Noe av det halalmerkede kebabkjøttet fra Kuraas inneholder opp til 30 prosent svinekjøtt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox.no

Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et Halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier seksjonssjef i Mattilsynet Randi Edvardsen på Mattilsynets nettsider.

Onsdag ble det klart at det er avslørt forekomster av svinekjøtt i kebab fra narvikfirmaet Kuraas. Dette produktet selges i dagligvarehandelen, og Kuraas leverer primært i Nord-Norge.

Mattilsynet har imildertid også tatt prøver av gatekjøkkenmat i Oslo og Drammen. Prøvesvarene fra Drammen har avdekket svin i halalkjøtt, også dette fra Kuraas.

Seksjonssjef i Mattilsynet Randi Edvardsen

Seksjonssjef i Mattilsynet Randi Edvardsen ser alvorlig på funnene.

Foto: Mattilsynet

– Prøvesvarene vi har fått inn fra Drammen avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30% svinekjøtt, også i produkter som er angitt å være "halal", sier Edvardsen.

Trekker tilbake kjøttet

Kuraas sier til NRK at de nå trekker tilbake alt kebabkjøttet de har på markedet.

– Vi beklager dette på det sterkeste og synes det er både tragisk og overraskende, sier markedssjef Kenneth Kuraas.

Han understreker at det ikke er alt kebabkjøttet som inneholder svin, men at de likevel velger å trekke alt tilbake.

– Det gjør vi for å vise at vi tar dette veldig seriøst, og vi produserer nå nytt, trygt kjøtt for full maskin, slik at vi kan levere til kundene våre, sier Kuraas.

Han mener han har en sannsynlig teori om hva som er årsaken til at svinet har havnet der, men vil ikke si hva det er.

– Vi tror vi har funnet årsaken, og skal diskutere det med Mattilsynet i morgen.

– Regelrett juks

Mattilsynet har også avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg, «Pizzatopping Biff Piffi», inneholder mer enn 60% svinekjøtt. Kjøttet blir brukt av gatekjøkken og produktene er oppgitt å inneholde kun kjøtt fra storfe.

– Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil fratar vi dem muligheten til å velge dette selv. Det er alvorlig, slår Edvardsen fast.

Det er hos en underleverandør i Oslo Mattilsynet har funnet dette kjøttet.

Deleier Mohamed Khashab i Norsk Mesterkjøtt avviser at det dreier seg om bevisst juks fra deres side. Han mener menneskelig svikt må ha ført til at kjøtt beregnet for skinkeproduksjon havnet i kebabkjøttet i partiet Mattilsynet har testet.

– Vi prøver nå å spore produktene, for så å trekke dem tilbake, sier han til NTB.

Skal politianmelde de verste

I tillegg til dette ble det avdekket en liten forekomst av svinekjøtt i kjøttdeig fra Kjøttbua i Oslo, og i kebabkjøtt fra Åkerberg Skoglunn i Oslo.

Innblandingen her er så liten at det kan skyldes slurv eller forurensing fra forrige produksjon. Likevel er det over den grenseverdien som er satt som akseptabel, og Mattilsynet krever nå at alle virksomhetene må rydde opp.

– Våre folk er torsdag ute og sjekker at produsentene sørger for at produktene trekkes tilbake, sier Raghild Arnesen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Prøvetakingen av gatekjøkkenmat har derimot ikke avdekket ulovlig innblanding av hestekjøtt.

Mattilsynet sier de kommer til å politianmelde de alvorligste tilfellene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger