Hopp til innhold

Fant sprengstoff i Bjørvika – flyttet bare på det

Farlige høyeksplosive granater ble i 2008 funnet på havbunnen i Bjørvika i Oslo, ikke langt fra Operaen, men ble bare dumpet litt lenger ut på dypere vann.

Farlige høyeksplosive granater ble i 2008 funnet på havbunnen i Bjørvika i Oslo, ikke langt fra Operaen, men ble bare dumpet litt lenger ut på dypere vann.

SE VIDEO: Under arbeider med å rense sjøbunnen i Bjørvika i 2008, dukket det plutselig opp eksplosiver på sjøbunnen.

Under arbeider med å rense sjøbunnen i Bjørvika i 2008, dukket det plutselig opp eksplosiver på sjøbunnen.

Trafikksjef i Oslo Havn KF, Jens Petter Christensen.

Trafikksjef i Oslo Havn KF, Jens Petter Christensen.

Foto: Oslo Havn KF

– Det ble funnet ammunisjon rett utenfor kaiområdet, forteller trafikksjef i Oslo Havn KF Jens Petter Christensen til NRK.

Funnet ble gjort utenfor Grønlikaia, ikke langt fra operahuset i Oslo.

– Politiet ble da varslet og det ble tatt en vurdering om at dette måtte fjernes, forteller Christensen.

– Dumping sikrest

Leder for spesialseksjonen i Oslo-politiet, Ole Vidar Dahl, forteller at de gjorde en vurdering i samsvar med Forsvaret.

Den gikk ut på at det var så farlig å fortsette arbeidet, at det sikreste var å dumpe alt på nytt litt lenger ut, på 50 meters dyp.

Ole Vidar Dahl, leder for spesialseksjonen i Oslo-politieT

VURDERING: Ole Vidar Dahl, leder for spesialseksjonen i Oslo-politiet, forteller at politiet gjorde en felles vurdering med Forsvaret om flytting.

Foto: Hjørnevik/Løkstad / NRK
Kjetil Longva, forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI)

FLYTTING: Forsker Kjetil Longva ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) mener flyttingen av sprengstoff inenbar en flytting av problemet.

Foto: Hjørnevik/Løkstad / NRK

– Det er en sprenggranat. Den er i utgangspunktet farlig når den er i lufta, altså over vannflaten. Så i den situasjonen vi var i da, anså vi det som farlig for mannskapene, og selvfølgelig også for omgivelsene, sier han.

– Forstår du at det kan virke litt rart for folk at man bare flytter det lenger ut og litt dypere?

– Det har jeg full forståelse for. Jeg vil nok tro at i mange av disse tilfellene, så er det valget mellom to onder, og så velger man det som er minst risikofylt, rett og slett, sier Dahl.

Skeptisk

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ønsker ikke å uttale seg konkret om denne saken, men er generelt skeptisk til å bare flytte slike rester fra krigen.

– I noen tilfeller vil ammunisjonen representere en så stor risiko at man ikke ønsker å flytte den langt, og ikke ønsker å ta den opp av vannet. Så velger man i tilfelle å avhende den der, ved dumping. Men det er nok ikke å løse problemet, det er nok å flytte problemet, sier forsker Kjetil Longva ved FFI til NRK.

NRK kunne i tirsdag fortelle at en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe mener det ligger over 200.000 tonn eksplosiver i norsk natur – både på land, i innsjøer og i havet.

Samtidig finnes det ingen fullstendig oversikt over hvor eksplosivene befinner seg.

Viser til politiet

Ola Elvestuen (V), Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, påpeker at Oslo kommune måtte stole på fagmyndighetenes vurdering rundt eksplosivene som ble funnet ved Grønlikaia.

– Sikkerhetsansvaret ligger hos politiet, sier Elvestuen til NRK.

Sprengstoffet ligger nå i ro på 50 meters dyp i Bekkelagsbassenget, et område uten aktivitet, forteller han.

Ola Elvestuen (V), Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, sier at Oslo kommune måtte stole på fagmyndighetenes vurdering rundt eksplosivene som ble funnet ved Grønlikaia. Sprengstoffet ligger nå i ro på 50 meters dyp i Bekkelagsbassenget, et område uten aktivitet, forteller han.

SE VIDEO: Byråd Ola Elvestuen (V) sier at Oslo kommune måtte stole på fagmyndighetenes vurderinger rundt eksplosivene som ble funnet.

AKTUELT NÅ