Hopp til innhold

Fant mindreårig datter på iam.no

Marie Desiree Sophie fant datteren Therese på 15 år på nettsiden iam.no. Et kart viste hvor hun bor, og mobilnummeret var oppgitt. - Jeg synes dette er veldig ubehagelig, sier moren.

Skjermdump fra iam

Hun har sendt klage til Datatilsynet, og hun har varslet datterens skole.

- Hvem som helst kan ta kontakt med henne og følge etter henne hjem, sier Marie Desiree Sophie. - Heldigvis er opplysningene om adressen utdaterte, sier moren.

Men hun frykter at opplysningene blir oppdatert etterhvert.

Datatilsynet har sagt at det vil undersøke nettsiden iam.no , etter en strøm av klager fra publikum i dag.

Datatilsynet har svart på henvendelser fra bekymrede mennesker etter at det ble kjent at nettsiden iam.no samler persondata fra skattelister, google-søk, telefonkatalog og kart-tjenester og presenterer det i èn oversikt.

Ved et navnesøk kan du få frem alder, telefonnummer, styreverv og inntekt.

LES også: Ny nettside vet alt om deg

Etter det nrk.no erfarer har flere med hemmelig telefonnummer og adresse funnet begge deler ved å søke på iam.no. En far klager over at telefonnummeret til hans 8-åring blir oppgitt på nettsiden.

En mann fant telefonnummer og adresse til en nabo som har vært død i fire år.

- Vær varsom voksne!

Barneombud Reidar Hjermann

Barneombud Reidar Hjermann

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Barneombud Reidar Hjermann er i Paris og har ikke sett den nye nettsiden. - Men jeg vil undersøke saken så snart jeg er hjemme, sier han.

- Det er uansett veldig viktig at voksne er varsomme med å legge ut opplysninger om sine barn på nettet. Barn er barn til de er 18 år, sier Hjermann. Han har nettopp diskutert barns rett til et privatliv med sine nordiske kolleger.

Generalsekretær Marianne Borgen i Redd Barna er også opptatt av barns integritet, men hun vil ikke uttale seg om nettsiden iam.no uten å ha sett den først. Borgen er for tiden i Spania.

Ingen mindreårige

Det er selskapet IM International AS som står bak nettsiden. Selskapets leder, Trine-Lise Jagge, sier til NRK at de kun oppgir informasjon som allerede finnes åpent tilgjengelig på nettet.

Iam.no opplyser om at det er lagt inn en aldersbegrensning i databasen, slik at personer under 16 år ikke skal gi noen søkeresultater. At flere foreldre har funnet sine mindreårige barn på nettsiden, vil ikke selskapets leder kommentere.

- Jeg kan ikke kommentere enkelttilfellene før jeg har sett dem, sier Trine Lise Jagge.

Odd Harald Hauge, styreleder i IM International sier at nettsiden ikke gjør noe ulovlig. Se video her.

Video nsps_upload_2009_9_24_21_18_2_2450.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Odd Harald Hauge, styreleder i IM International

Stopp-gruppe på Facebook

Gruppen "Stopp iam.no" på Facebook har i løpet av dagen fått 474 medlemmer. Den reagerer på at man kan finne personlig informasjon om 3 700 527 nordmenn på den nye nettsiden. Mange reagerer på at det ikke er nødvendig å innhente samtykke.

Blant dem som har ringt Datatilsynet er det mange som er spesielt misfornøyd med du også får vite fødselsdato på den du søker på.

- Da har du halve personnummeret, sier en av klagerne.

Andre klager over mangelfulle, utdaterte og gale opplysninger.

AKTUELT NÅ