Hopp til innhold

Fant enda en stor, klargjort bombe på gården til Behring Breivik

På Rena-gården der Anders Behring Breivik forberedte terrorangrepene mot Oslo og Utøya, er det også funnet en klargjort bombe på mellom 1000 og 1500 kilo.

Video En bombe sprenges på Anders Behring Breiviks gård

Forsvaret har i flere omganger uskadeliggjort det de har funnet på låven på gården til Anders Behring Breivik. Men de har ikke villet si hvor mye sprengstoff som de har funnet. NRK har fått opplyst at det kan ha vært en bombe på opptil 1500 kilo.

Fra kilder i Forsvaret får NRK opplyst at Anders Behring Breivik hadde klargjort en bombe på mellom 1000 og 1500 kilo. Det er større enn bomben som ble sprengt i Regjeringskvartalet i Oslo, som eksperter antar var på omtrent 950 kilo.

Åtte personer ble drept av bomben i Regjeringskvartalet.

Svein Meldieseth, naboen til Anders Behring Breivik på Rena

Svein Meldieseth kan ha vært i livsfare fordi han var i kontakt med Anders Behring Breivik.

Foto: Tormod Strand / NRK
Kunstgjødselsekker på Anders Behring Breiviks gård utenfor Rena

Kunstgjødselsekker på Anders Behring Breiviks gård.

Foto: Brenden, Jo E. / Scanpix
Anders Behring Breivik, Åsta ved Rena

Gården som Anders Behring Breivik leide utenfor Rena.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

– Det var noe galt med ham

Svein Meldieseth er overrasket over opplysningene om den store bomben på nabogården, der Behring Breivik i skjul la planene om det rystende angrepet.

– Jeg blir overrasket når jeg hører noe slikt. Det er helt vanvittig. Det er helt ubeskrivelig. Det finnes ikke ord, sier Meldieseth.

Meldieseth traff Behring Breivik flere ganger på gården, og fikk inntrykk at det var noe galt med ham.

– Jeg reagerte på oppførselen hans. Han bukket og skrapte, og var påtatt høflig. Og da han diskuterte jordbruk var det helt på jordet. Han skulle begynne å dyrke poteter og gulrøtter i en steinrøys, og det er dumt. Da jeg motsa ham, begynte han å flakke med øynene.

Så en spesiell type gjødsel

– Jeg kunne heller ikke begripe hva han skulle med gjødselen som sto ved garasjen. Det var en gjødseltype jeg ikke har vært borti noen gang, sier Meldieseth.

Gjødselen ble brukt til å lage bomben som gikk av ved Regjeringskvartalet i Oslo fredag 22. juli. Åtte personer ble drept av bomben før Behring Breivik tok seg til Utøya der han drepte 69 personer.

Den rare oppførselen til Behring Brevik, at han hadde blendet for vinduene, at han insisterte på at Meldieseth skulle ringe før han sto ved døren, at han hadde så lite kunnskaper om jordbruk og den uvanlige gjødselen, gjorde at Meldieseth vurderte å ringe politiet.

Politiet han informert Meldieseth om at disse bekymringsmeldingene uansett ikke ville vært tilstrekkelig grunnlag for at de skulle besøke Behring Breivik.

Svein Meldieseth, naboen til Anders Behring Breivik på Rena

Svein Meldieseth, naboen til Anders Behring Breivik på Rena, reagerte på oppførselen til naboen sin.

Foto: Tormod Strand / NRK

Holdt på å besøke Behring Breivik to dager før terroren

– Han låste alltid døren etter seg, og møtte meg alltid utenfor huset. Han ga meg nummeret sitt for at jeg skulle ringe før jeg kom dit, og han ble sur da jeg ringte på døren uten å ringe på forhånd. Jeg spurte ikke hvorfor han ville ha det sånn, men jeg sa at han bare kunne glemme det - jeg kom ikke til å ringe når jeg allerede var der, sier Meldieseth.

– Det er klart at jeg nå i ettertid reagerer på at jeg kan ha vært i livsfare da jeg var på gården til Behring Breivik. Det ville alle gjort, sier Meldieseth.

To dager før bomben gikk av i Oslo var Behring Breivik ferdig med planene sine. Sent på onsdagskvelden sto varebilen med bomben klar utenfor huset til Behring Breivik, da Meldieseth var på vei for å snakke om noe.

– Da snudde jeg da jeg var 60 meter unna. Jeg er overbevist om at han hadde skutt meg om jeg hadde kommet. Klokka var 23 om kvelden, men det var ikke noen spesiell grunn til at jeg snudde, sier nabobonden.

Video Tore Bjørgo, forskningssjef ved Politihøgskolen

Tore Bjørgo, forskningssjef ved Politihøgskolen, snakker om 'den ensomme ulven', som president Barack Obama mener er den største trusselen mot USA.

AKTUELT NÅ