Hopp til innhold

Fant bensinkanne og bensinflekker i snøen hos Bertheussen og Wara

OSLO TINGRETT (NRK): Politiet mener det var Laila Bertheussen som selv festet flasker med bensin til bilen. PST-politioverbetjent Snorre Mortensen mener å kunne påvise et hull forklaringen om ruten hun kjørte før flaskene skal ha blitt festet.

ISLKAR: Politiet beskriver bildet slik: Fra undersiden av støtfangeren på bilen hang hvite stoffremser med tre flasker Isklar. Plastflaskene inneholdt bensin

REMSER FESTET TIL BIL: Det var festet flasker med en remse knyttet til bilen. Bildet er fra politiets bevisoppgave.

Foto: POLITIET

Laila Bertheussen vitnet torsdag om den femte av i alt sju trusselhendelser som hun er tiltalt for (se tidslinje nederst). Hun nekter enhver befatning med disse hendelsene.

11. februar 2019 mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. Dette ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

Aktor Frederik Ranke sa at politiet senere fant en bensinkanne og bensinflekker på snøen ved huset til Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen.

Ranke viste fram et bilde av garasjen, og viste til at det ble funnet en grønn jerrykanne bak en pretzelovn. Ranke spurte om Bertheussen kjente til kanna.

– Jeg vet at det ble funnet en kanne, men jeg vet ikke engang om den fulgte med huset. Jeg vet ikke hvorfor kanna lå der. Den har sikkert bare blitt kasta rundt når det ble ryddet, sa Bertheussen.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

FESTET BAK BIL: Disse flaskene var festet til bilen. Bildet er fra politiets bevisoppgave.

Foto: Politiet/ Pst / NTB

Aktor: – Er det du som har fylt bensin her?

Ranke spurte om Bertheussen visste hvorfor det ble funnet bensinflekker i snøen ved grillterrassen ved ransakelsen av huset 14. mars 2019.

Undersøkelsene ble gjort en måneds tid etter den aktuelle kjøreturen.

– Hadde det vært rødsprit, så hadde jeg skjønt hvorfor det lå i nærheten av grillterrassen. Det kan hende det var fordi det var håndverkere på stedet?

– Men de hadde ikke bensinverktøy? sa aktor.

– De hadde vel bensinbiler? Det er mer enn vi hadde.

– De kjørte vel ikke opp på gresset? kontret Ranke.

– Nei, jeg vet ikke. Dette må nesten du finne ut av.

– Jeg må nesten spørre: Er det du som har fylt bensin her?

– Nei, svarte Bertheussen.

Bilen Laila Bertheussen kjørte. Her var det festet tøyremser til plastflasker med bensin.
Foto: Politiet/ PST / NTB

Handletur

Bertheussen fortalte at hun hadde handlet litt siden hun skulle ta en operasjon dagen etter og skulle være sengeliggende noen dager. På kjøreturen var hun vært innom en dyrebutikk på Røa, Meny på Røa, gjenbruksstasjonen på Smestad og en 7-Eleven-butikk på Ullern.

Hun hadde også kjørt ned ved Lysejordet skole, men dette skal ha vært ved en feil. Hun fortalte at hun hadde kjørt på autopilot dit datteren hadde gått på skole.

Da hun kom hjem fra turen, ble hun møtt av politi som holdt vakt ved boligen. Politiet var der på de tidspunktene justisministeren var hjemme.

– Jeg ser at det kommer en eller to politibetjenter løpende over veien, som påpekte at det hang noe på bilen min. Jeg så ikke så nøye på det, jeg gikk fort inn, sa Bertheussen.

Overvåkningsvideoen som ble spilt av senere viste at Bertheussen og to politibetjenter et par minutter.

– Observerte du noe mistenkelig bak bilen din den dagen?

– Nei. Ikke den dagen eller andre dager, sa Bertheussen.

Hun fortalte at hun kan være distré når hun gruer seg til operasjoner.

Her kjører Laila Bertheussen hjemmefra 11. februar 2019. Samme dag kommer bilen tilbake med tøyremser og flasker festet til bilen.
Foto: Politiet
11. februar 2019 ble det oppdaget flere tøyremser med Isklar-flasker bakpå bilen til Laila Bertheussen, etter at hun hadde vært ute og handlet. I to av flaskene ble det funnet bensin. Politiet mener Bertheussen festet flaskene bakpå bilen selv.

Mulig avvik

Politioverbetjent Snorre Mortensen fra PST gikk torsdag gjennom Bertheussens kjøretur 11. februar i detalj. Han viste til overvåkningsbilder av at Bertheussen forberedte turen, klokken 17.40.

– Vi så at hun kom ut med en slags plastsekk. I den er det noe som for meg kan ligne på en Rema-pose med noe i. Hun hadde også med seg en matavfallspose, den gikk hun bort til der søppelkassene står med. Hun drev også med noe strøing, forklarer Mortensen.

Mortensen sier overvåkningsbilder viser at Bertheussen kjørte ut fra Smestad gjenbruksstasjon klokken 18.17. Videobilder viser at det ikke var noe synlig bakpå bilen på dette tidspunktet.

Mortensen legger til grunn at Bertheussen skulle ha vært ved 7/11-butikken i Ullern Allé rundt klokken 18.25 tirsdag 11. februar 2019, om hun kjørte den ruta hun har forklart seg om.

Han bruker Google som et utgangspunkt, som anslår at det tar 6–8 minutter å kjøre den 3,7 kilometer lange turen.

– Hun burde være frem ved 7-Eleven cirka 18.25, men vi har ikke noe kunnskap om det, sier han.

Mortensen sier det er registrert bevegelse på telefonen hennes som tilsvarer 15 steg i perioden 18.28 til 18.36.

Han påpeker at man skal gå ganske sakte for å gå så få steg på åtte minutter. Han legger uansett til grunn at telefonen må ha vært i bevegelse på en eller annen måte.

Overvåkningsbilder viser at Bertheussen gikk inn på 7/11-butikken først 18.39. Hun gikk ut igjen 18.41.

Mortensen sier at det han ønsker å få frem er at det går 21 minutter fra hun er fanget opp utenfor gjenvinningsstasjonen, frem til hun går inn døra til kiosken.

– Det eneste vi vet skjer i disse minuttene er at helsedata sier at det er gjort 15 skritt.

Det er ikke funnet overvåkningsvideo fra parkeringsplassen utenfor kiosken. Bertheussen sa i sin forklaring at hun ble sittende og kope en stund i bilen, både før og etter at hun gikk inn på kiosken.

Politiet mener det er bevegelser i helseappen mens Bertheussen egentlig skal ha kjørt bil.

– Vi leser ikke helseappen på den måten. Vi klarer ikke se at det er bevegelser der som ikke er forenlig med Bertheussens forklaring, sier forsvarer Bernt Heiberg.

Politiet mener at flaskene må ha blitt festet til bilen i tidsrommet mellom 18.17 og 18.50, da hun ankom hjemmet. Da ble flaskene oppdaget av en politipatrulje som holdt vakt ved boligen.

Det er ventet at Bertheussen får ytterligere spørsmål om det mulige avviket fredag.

– Skulle andre ha gjort dette, måtte de ha visst hvor bilen til enhver tid hadde vært, sa aktor Frederik Ranke til NRK etter at rettsdagen var over.

– Bertheussen har tidligere forklart at de aldri hadde denne typen flasker hjemme?

– Hvis man skulle feste flasker til bilen, ville man kanskje ikke kjøot den typen flasker man vanligvis har, svarer Ranke.

Forsvarer Bernt Heiberg mener de tekniske bevisene ikke rokker ved det Bertheussen sa hun hadde gjort denne dagen.

– Hennes forklaring samstemmer med de tekniske bevisene vi har sett i dag. Vi mener hennes beskrivelse åpner for at andre kan ha festet tøyremsene og flaskene, sier forsvarer Bernt Heiberg.

– Står når jeg kjører

På fredag forklarte Bertheussen hvordan helseappen kunne registrere skritt mens hun kjører.

– Det ser ut til at alle har glemt at jeg ikke kan sitte. Jeg står ofte og kjører bil og tramper i gulvet. Jeg tror andre kan ha sett det også, sa Berthuessen.

Hun fortalte at hun hadde testet det, og fått utslag på appen.

Forsvarer Heiberg sier enkelte kanskje stusser over dette, og ber Bertheussen utdype.

– Jeg kjører venstrefoten i gulvet for å løfte meg opp så jeg ikke sitter. Da blir det sånn at jeg tråkker litt, sa Bertheussen.

Aktor stusset ved forklaring

I sin forklaring om kjøreturen, forklarte Bertheussen at selv om hadde vært på gjenbruksstasjonen kort tid i forkant, kastet hun et fleecepledd et annet sted.

– Jeg har sendt dere bilder av det og merket det på kartet. Det kan være ved en søppeldunk i nærheten der, eller taxiholdeplassen på Bjørnesletta? forklarte Bertheussen om hvor hun kastet pleddet.

Dette ligger i nærheten av 7-Eleven på Ullern.

– Hvorfor kastet du ikke det på gjenbruksstasjonen?

Jeg kjente ikke at det luktet vondt av det før etter at jeg kjørte fra Smestad, svarte Bertheussen.

Aktor reagerte også på at Bertheussen ikke tidligere hadde fortalt om det hun beskriver som en feilkjøring ned til Lysejordet.

– Dette med endrede forklaringer vil bli sentralt, mener aktor Ranke.

Sleivspark til Tybring-Gjedde

Underveis i forklaringen kom Bertheussen med et sleivspark til Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som dagen i forveien hadde gitt et vitnemål der Bertheussen ikke kom godt ut. Tybring-Gjedde sa blant annet at hun hadde mistenkt Bertheussen over lengre tid.

Bertheussen sa fra vitneboksen at hun gruet seg til operasjonen dagen etter.

– Jeg var veldig, veldig kjørt. Jeg er ikke noe persilleblad som Tybring-Gjedde, men jeg gruet meg til å få sprøyter, sa Bertheussen.

Forholdet mellom de to har vært sentralt fordi de hadde tett kontakt på Messenger i forbindelse med truslene.

Etter Bertheussens forklaring, vitnet politioverbetjent Marte Kinn Dolva fra Oslo politidistrikt.

Dolva sa det ble gjort DNA-undersøkelser på deler av tøyremsene og Isklar-flaskene. Resultatet av dette var at det ikke ble funnet DNA.

Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019

FANT IKKE DNA: Det ble gjort DNA-undersøkelser på deler av tøyremsene og Isklar-flaskene. Resultatet av dette var at det ikke ble funnet DNA.

Foto: Politiet/ PST

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

AKTUELT NÅ