Hopp til innhold

Familieministeren ønsker gransking av dødsfall i barnevernet etter Spydeberg-saken

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har bedt Helsetilsynet granske alle dødsfall knyttet til barnevernsinstitusjoner de siste fem årene.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe ifbm Spydeberg-sak

ALVORLIG: Familieminister Kjersti Toppe ser alvorlig på dødsfall i barnevernet.

Foto: Tom Balgaard

Det skjer i kjølvannet av dødsfallene i Spydeberg forrige helg.

Dødsfallene er svært alvorlige, og vi må vite hvordan det kunne skje, og lære av de for å forebygge at det skjer igjen, sier Toppe til NRK.

– Mine medfølelser går til de pårørende. Men det er også vondt for oss, som har ansvaret for barnevernet. Slikt skal ikke skje. Man skal føle på trygghet når man er i barnevernet.

Hun forteller videre at hun vil gi Statens helsetilsyn i oppdrag å gå gjennom alle dødsfall knyttet til barnevernsinstitusjoner de siste fem årene.

Undersøker alvorlige hendelser

Aftenposten skrev mandag at ti barn har dødd under barnevernets omsorg fra mars 2020 til august 2022. Tvillingene som ble funnet døde i Spydeberg søndag, er altså ikke medregnet. Onsdag bekreftet Toppe overfor samme avis at hun ville ha gransking av dødsfallene i barnevernet.

– Jeg vil nå gi Statens helsetilsyn i oppdrag å gå gjennom dødsfall som har skjedd i barnevernet de siste fem årene. Det gjelder både frivillige opphold og der barnevernstjenesten har omsorgen, sier Toppe til NRK.

Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16)

Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16).

Foto: Privat

Regjeringen har også bestemt at det skal opprettes en undersøkelse for alvorlige hendelser som skjer med barn.

Vi må se på alle sider av det som har skjedd, om det har vært svikt i en eller flere tjenester, eller ved hele forløpet i barnevernet og eventuelt tilgrensende tjenester. Vi må vite og få kunnskap. Alt som kan gjøres for å forebygge, må vi gjøre. Dette er ungene våre, og da må vi ta det ansvaret, sier Toppe.

Bufdir: – Ser frem til resultatene

NRK har vært i kontakt med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) onsdag kveld.

– Bufdir ønsker å uttrykke vår dypeste medfølelse med de etterlatte, sier direktør Hege Nilssen til NRK.

– Funnene fra granskingen kan bidra til gode diskusjoner om hvordan systemene for de mest sårbare barna kan styrkes. Vi er opptatt av å lære, og ser frem til å få resultatene.

Familieminister Toppe mener det er menneskelig at folk blir berørt av, og engasjerer seg i Spydeberg-saken.

Jeg tror vi tenker litt ekstra på hverandre, og vi ser at folk kan ha det vanskelig og at alvorlige ting kan skje. Så blir vi mer medmenneskelige, tenker jeg, og det er bra, men hendelsene er ufattelig tragiske.

– Frykter du flere slike saker?

Ja, jeg jobber alltid for å redusere den risikoen. Vi må erkjenne at det er en risiko i disse tjenestene, så er det vårt ansvar å redusere den risikoen mest mulig, sier Toppe.

Komplekse hjelpebehov

Det er gode nyheter, sier barneombud Inga Bejer Engh til NRK om den varslede granskingen.

Jeg tror det er viktig at saker der det har vært alvorlige hendelser på barnevernsinstitusjon, sees i sammenheng, for å se om det er noen felles risikofaktorer, så man kan sette inn målrettede tiltak sånn at risikoen for at alvorlige hendelser skjer blir minst mulig.

Barneombud Inga Bejer Engh ifbm Spydeberg-sak

Barneombud Inga Bejer Engh sier barn som bor på institusjon ofte har komplekse hjelpebehov.

Foto: Tom Balgaard

Engh forklarer at barn som bor på barnevernsinstitusjon, ofte har såpas komplekse hjelpebehov at barnevernet ikke alene kan tilby god nok hjelp. Derfor er det viktig at det samarbeides tett med helsevesenet og skolen.

Og jeg tror at, når det gjelder det samarbeidet mellom ulike sektorer, der har vi fortsatt en god del å gå på i Norge i dag.

Mulig rusoverdose

Natt til søndag 7. januar ble tvillingsøstrene Mille Andrea og Mina Alexandra (16) funnet omkommet i en bolig i Spydeberg i Viken.

Politiet mistenker at dødsfallene skyldes en rusoverdose. En tredje jente, som også oppholdt seg på adressen, ble kjørt til sykehus. Hun har vært i avhør og har status som vitne.

Krimteknikere Spydeberg

Krimteknikere utenfor boligen der tvillingsøstrene ble funnet døde.

Foto: Freddie Larsen

Bufetat bekreftet i helgen at de to jentene hadde tiltak fra barnevernet.

De var også meldt savnet fra en institusjon om lag et døgn før de ble funnet døde, har politiadvokat Benedicte Granerud bekreftet til NRK.

To menn siktet

To menn er siktet i saken. En 18 år gammel mann er varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha hensatt jentene i en hjelpeløs tilstand. Han ble først siktet for å ha solgt narkotika til jentene.

Også en mann i 20-årene er varetektsfengslet i fire uker, siktet for uaktsomt drap. Han ble pågrepet på adressen i forbindelse med at politiet rykket ut til dødsfallene. Det var også han som kontaktet nødetatene.

Begge mennene nektet straffskyld, men 18-åringen har samtykket til fengslingen.

AKTUELT NÅ