Hopp til innhold

Falt på isen: Nå spiller han Peer Gynt i rullestol

Toralv Maurstad (92) har fått brudd i beinet, men nekter å avlyse. Nå spiller han Peer Gynt i rullestol. – Min generasjon sykmelder seg ikke, sier Maurstad.

Toralv Maurstad

«THE SHOW MUST GO ON»: Peer Gynt-forestillingen blir ikke avlyst til tross for at Toralv Maurstad må rulles inn på scenen i rullestol.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

For en ukes tid siden falt Toralv Maurstad på blankisen utenfor hjemmet sitt i Holmenkollåsen og fikk brudd i beinet. I går entret han scenen på Det Norske Teatret i rullestol.

– Jeg spiller den gamle Peer Gynt, så det passer bra at jeg ikke kunne gå og måtte ha hjelpemidler. Det har man gjerne når man er nærmere 100 år, ler Maurstad.

Han er veldig glad for at de slapp å avlyse forestillingen.

– Det var et pent brudd, så jeg fant ut at jeg ville prøve å spille likevel. Knappestøperen (Svein Tindberg) fant en løsning. Han rullet meg inn på rullestol. Publikum lo, og da følte vi seieren allerede. Vi slapp å avlyse, forteller Maurstad til NRK.

Maurstad kan ikke huske at han noen gang har vært sykmeldt, og dette skulle ikke bli første gang.

– Skuespillere, i hvert fall ikke min generasjon, vi sykmelder oss ikke. Nei, det er ikke tradisjon for det, sier han.

Bruddet er ikke alvorlig, beinet var gipset i noen dager, og han er ikke helt bundet til rullestolen. Nå halter han rundt hjemme, eller bruker krykkene.

Peer Gynt og Knappestøperen, Toralv Maurstad og Svein Tindberg.

Peer Gynt og Knappestøperen, Toralv Maurstad og Svein Tindberg.

Foto: STIG HAVARD DIRDAL

– Forsterker rollen hans

– Toralv er en seig tyrirot, som du kan brekke beinet på, men han brekker ikke, sier medskuespiller Svein Tindberg.

Tindberg, som spiller knappestøperen, mener Toralv Maurstad i rullestol bare forsterker rollen hans.

– Knappestøperen tar med Peer på en reise tilbake i livet. Det vi har lagt opp til er at jeg fører han ganskje fysisk gjennom forestillingen. Det å gjøre det i rullestolen, bare forsterker konseptet.

– Han er helt utrolig. 92 år og brudd i beinet. Det skulle ikke vært mulig, men det er det, ler Tindberg.

Toralv Maurstad

– Det var et pent brudd, så jeg fant ut at jeg ville prøve å spille likevel, sier Maurstad.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Forestilling med mye nerver

Tindberg forteller at gårsdagens forestilling, var en forestilling med mye nerver.

– Alternativet var å avlyse. Publikum fikk en helt unik forestilling. De får se Toralv bite tennene sammen. Toralv tilhører den generasjonen at han går på jobben uansett.

– Når du er på scenen så bobler adrenalinet, da utsetter du smerten i noen timer. Det kribler litt i oss når vi må være litt skjerpa. Han ble plutselig utrolig mye sprekere med 750 publikummere i salen, sier Tindberg.

Nå får Maurstad noen dager å hvile på før neste forestilling den 6. mars.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober