Hopp til innhold

Faller utenfor kontantstøtteordningen: – Det oppleves som at regjeringen har stivnet

Flere sesong- og oppstartsbedrifter faller utenfor kompensasjonsordningen. Til tross for avbestilte bookinger og tapte inntekter under korona, får ikke gründerbedriften til Mathilde og Håvard Winther kontantstøtte.

Ekteparet Mathilde og Håvard Winther har bygget opp bedriften «Han Sylte» fra kjøkkenbenken.

Sammen med ektemannen Håvard har Mathilde Winther bygget opp bedriften «Han Sylte» fra kjøkkenbenken. De siste to årene har de investert i overnattingsfasiliteter og selskapslokaler, og skulle åpne opp 20. mars. Da de omfattende koronatiltakene ble innført uken før rant kanselleringene inn.

Foto: Elisabet Bygdnes

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Regjeringen snakker jo om at dette er en syretest på hvor omstillingsdyktige vi i næringslivet er. Og til det så vil jeg bare si takk, i like måte. Det oppleves som at regjeringen har stivnet, sier Mathilde Winther.

Nå er begeret fullt for gründeren, som sammen med ektemannen Håvard har bygget opp bedriften «Han Sylte» fra kjøkkenbenken for fem år siden. Etter å ha produsert gulrotmarmelade i to år, satset de og kjøpte et samvirkelag i Valnesfjord i Nordland, hvor de startet produksjon.

Siden har de drevet sesongbasert salg om sommeren og før jul. For to år siden tok de imidlertid steget og investerte i overnattingsfasiliteter og selskapslokaler. Oppstarten skulle være i slutten av mars og våren var fullbooket.

Det ble ikke sånn. Vi husker alle hvor vi var 12. mars. Vi satt ved kjøkkenbordet og mottok kanselleringer og fulgte med på det som skjedde på pressekonferanser og i nyhetskanaler, sier Winther.

Les også: Kraftig nedjustering av kontantstøtte til næringslivet

Kvalifiserer ikke til støtte

Mandagen etter satte de i gang med å etablere nettbutikk, og kjørte rundt og leverte varer for å gjøre det økonomiske tapet så lite som mulig.

Samtidig ble det signalisert fra myndighetene at det ville komme hjelp i form av krisepakker til næringslivet.

Vi satt der med vår nyfødte bedrift. Selv om vi hadde eksistert i noen år, så var vi jo i en vekstfase. Så vi tenkte at noe hjelp kommer det vel.

Kompensasjonsordningen, eller den såkalte kontantstøtteordningen til bedriftene, ble senere lansert. Den går ut på at staten skal dekke en andel av bedriftenes faste, unngåelige utgifter.

Men for å kvalifisere til støtte må bedriftenes inntektsfall være over 30 prosent fra samme periode i 2019. I tillegg må inntektstapet være på minst 20 prosent i mars. Dersom bedriften ikke eksisterte i 2019, skal man legge til grunn et gjennomsnitt for omsetningen i januar og februar i år.

Det har ført til at flere sesongbedrifter og nyoppstartede bedrifter har blitt stående utenfor ordningen.

– Nå er det nok

Sanner sa jo at pakken ikke favner bredt nok, og at det er hull som må tettes, så vi har jo sittet og ventet da i disse hullene på at noen skulle komme og tette. Men det har jo ikke skjedd noe, sier Winther.

Gründeren kjenner til flere lokale småbedrifter som faller utenfor ordningen. Nå frykter hun at flere kan ende opp med å legge ned livsverkene sine.

– Jeg har vært veldig tålmodig og veldig forståelsesfull ovenfor de som har sittet og laget pakker, og tilpasset og funnet løsninger for å redde næringslivet i den krisen vi har stått i og fortsatt står i.

Winther reagerer særlig på hvordan regjeringen har forholdt seg til tilbakemeldingene fra NHO og bedriftene for hvordan ordningen treffer.

– Det er jo et paradoks at mange av disse bedriftene er de samme som politikerne elsker å elske, og som de gjerne spør om å komme på bedriftsbesøk til når det er valgkampturné.

Kompensasjonsordningen For bedrifter som skatter i Norge

14 564 700 406 kroner totalt
113 734 Antall mottakere
Graf fra 1. januar
Oppdatert 25. mai

Mener bedriftene må omstille seg

Kompensasjonsordningen er ett av mange tiltak som skal bidra til at flest mulig sunne og levedyktige bedrifter overlever krisen. Vi har prioritert å få pengene ut raskt over millimeterrettferdighet, skriver finansminister Jan Tore Sanner i en kommentar til NRK og legger til:

Jan Tore Sanner

Finansminister Jan Tore Sanner.

Foto: Terje Pedersen

– Samtidig vil vi trolig se varige endringer i markedene fremover, og mange bedrifter blir nødt til å fornye og omstille seg. Det vil ikke bli lett, men med de tiltakene regjeringen har foreslått og stor innsats fra næringslivet har jeg tro på at de fleste vil klare seg gjennom dette på en god måte, sier Sanner.

Regjeringen har foreslått justeringer for hvordan kompensasjonsordningen kan treffe sesongbedriftene bedre, men dette gjelder for bedrifter som er knyttet til utendørsaktivitet.

Leder av Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, mener imidlertid at denne modellen er for smal, og at ordningen må justeres.

uzfvjishCPI

Leder av Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Terje Bendiksby

– Vi er helt avhengig av sesongbedriftene. Stortinget sa til regjeringen at det skulle komme en egen ordning for sesongbedrifter. Den ordningen som har kommet er så smal og hjelper så få at spesielt mange små gründere som har satset av egne penger og startet bedrift, de får ikke hjelp i det hele tatt, sier Vedum.

– Det er ille og vi kommer til å presse på i Stortinget neste uke når vi skal ha en ny debatt om kompensasjonsordningen, for vi må hjelpe også de små.

– Traff ikke sesongbedriftene

NHO-leder Ole Erik Almlid sier at de har fått flere lignende henvendelser om bedrifter som har falt utenfor ordningen.

Korona. Pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter.

NHO-leder Ole Erik Almlid.

Foto: Ole Berg-Rusten

– Kompensasjonsordningen har vært viktig for mange bedrifter, men den traff ikke de som driver sesongvirksomhet godt, sier Almlid.

Han peker på at egenandelen har vært for høy og at oppstartsbedrifter og sesongbedrifter som har omsetning som «klumper seg sammen på få måneder», har utfordringer med å søke kompensasjon fra tilsvarende periode i fjor.

– Så har vi tatt til orde for at regjeringens foreslåtte modell for sesongbedriftene justeres, og setter her vår lit til Stortingets pågående behandling nå før sommeren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ