Hopp til innhold

Fall på Oslo Børs etter børsras i USA

Børsfallet i USA mandag har skremt investorer. Rett etter åpninga av Oslo Børs tirsdag morgen gikk den norske hovedindeksen ned rundt 3,8 prosent.

Oslo Børs

FORVENTER FALL: – Vi forventer vel at det kommer et fall i dag selvfølgelig, men vi gjør ikke noe stopp i handelen eller andre ting, sier kommunikasjonsdirektør ved Oslo Børs, Per Eikrem.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter en kraftig nedtur på amerikanske børser mandag, falt aksjekursen på børser i Asia tirsdag morgen lokal tid.

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk ned rundt 3,8 prosent fra start tirsdag, men har senere tatt seg noe opp. Etter halvannen times handel er børsen ned 2,4 prosent fra åpning.

Oslo Børs

FORVENTER FALL: Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem på Oslo Børs forventer fall når børsen åpner klokka ni.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kommunikasjonsdirektør ved Oslo Børs, Per Eikrem, sa til NRK før børsåpning at han venter fall også i Oslo når børsen åpner klokka ni.

– Vi gjør ingen spesielle tiltak i forkant av handelen i dag. Det virker dramatisk når det faller så mye som det gjør. Folk handler basert på input fra ulike hold. Vi forventer vel at det kommer et fall i dag selvfølgelig, men vi gjør ikke noe stopp i handelen eller andre ting, sier Eikrem.

Sluttkursen mandag lå på 803,5. Tirsdag klokka 9.02 lå indeksen på 771,16.

Klokka 9.13 hadde hovedindeksen gått forsiktig opp igjen, og nedgangen var redusert til rundt 3 prosent. Klokka 9.39 var fallet redusert til 2,4 prosent.

– Renteoppgang skremmer investorene

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets, sier det er naturlig at fallet på aksjemarkedene i USA og Asia også merkes på Oslo Børs i dag.

Kjersti Haugland

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er naturlig å tenke seg at de norske børsene følger etter de internasjonale børsene nå. I tider når det blåser og er uro på børsene og i andre markeder, er det typisk at investorer går ut av aksjer og heller investerer i mindre risikofylte eiendeler, sier Haugland.

Hun peker på nyheten om lønnsvekst i USA fredag som årsak til børsfallet på starten av uka.

Utsikt til høyere lønninger, gjør at den amerikanske sentralbanken kan komme til å sette opp rentene raskere enn de ellers ville gjort.

– Er det noe som typisk skremmer aksjemarkedene, så er det utsikter til en renteoppgang. I alle fall nå etter ei tid med lave renter over hele verden, sier hun.

I morgenrapporten til DnB melder banken om svekka kronekurs, både mot amerikanske dollar og euro. Én euro handles tirsdag morgen til 9,74 kroner og én dollar til 7,88 kroner.

«Uroen har også slått ut i vår lille og lite likvide krone som langt fra blir sett på som noen trygg havn i slike situasjoner», skriver Nordea i sin morgenrapport.

Rød bølge i Europa

De store europeiske børsene falt også kraftig etter åpningen tirsdag. Både i London og Frankfurt hadde aksjekursene sunket over 3 prosent i løpet av noen minutter.

I London var nedgangen på 3,5 prosent etter åpningen, mens den tyske Dax-indeksen falt 3,6 prosent. CAC 40-indeksen i Paris gikk ned 3,4 prosent, ifølge NTB.

– Europa står overfor en rød bølge etter blodbadet på de amerikanske markedene, sier analytiker Jasper Lawler hos Capital Group til Le Monde.

Eikrem ved Oslo Børs mener tirsdag morgen at det er vanskelig å si hvordan det vil gå utover dagen.

– All erfaring tilsier at dramatiske fall i andre deler av verden også slår inn. USA er verdens største økonomi, resten av verden blir preget av en sånn utvikling vi så i USA i går, sier han.

Dow Jones-indeksen falt med over 4,6 prosent, det største fallet på én dag siden finanskrisen i 2008, målt i poeng. Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 4,73 prosent tirsdag.

Eikrem tror at fallet på verdensbørsene vil føre til økt handel i dag.

– Mange kommer til å følge ekstra med, men mange handler mye på sånne dager. Mange leter etter gode kjøp, og forsøker å komme seg ut av posisjoner. Vi regner med at det blir stor handel og høy aktivitet på børsen i dag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ