Hopp til innhold

Flere tusen fakkelbærere i Oslo

STORTINGET (nrk.no): Tre- fire tusen fakkelbærere deltok under markeringen mot pelsdyroppdrett i hovedstaden i kveld. – Det sier noe om hvor absurd det er at politikerne ikke har gått inn for et forbud ennå, sier lederen for NOAH.

Siri Martinsen

SAMLET TUSENER: Siri Martinsen er lederen for organisasjonen NOAH, som i år markerer 25 år i kampen for dyrs rettigheter. Her er hun på Youngstorget i Oslo i forkant av fakkeltoget mot pelsdyrnæringen i Norge.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

Flere tusen motstandere av pelsdyrnæringen lyste opp gatene fra Youngstorget til Stortinget i Oslo i kveld. For tiende året på rad arrangerte organisasjonen NOAH fakkeltog i 16 ulike byer og tettsteder i landet, for pelsdyrene og mot pelsdyroppdrett i Norge.

– Dette er Europas største markering for pelsdyrene og det sier veldig mye om motstanden mot pelsdyroppdretten i Norge, og det sier noe om hvor absurd det er at politikerne trenerer denne saken og ikke har gått inn for et forbud ennå, sier lederen for NOAH, Siri Martinsen, til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fakkeltog mot pelsdyrnæringen

LYSTE OPP KARL JOHAN: Flere tusen sluttet seg til fakkeltoget for pelsdyrene i Oslo i kveld.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

Individets rettigheter

I år er det 25 år siden NOAH ble opprettet, men kampen mot pelsdyrnæringen er ikke over. For her i landet er det fortsatt lovlig med pelsdyroppdrett av mink og rev. Martinsen mener arrangementer som dette er viktig for at politikerne ser den enorme motstanden mot pelsdyrnæringen i Norge.

Blant deltakerne i fakkeltoget i Oslo var blant annet Sosialistisk Venstrepartis (SV) leder Audun Lysbakken og Miljøpartiet De Grønnes leder Rasmus Hansson. Begge holdt appeller utenfor Stortinget, etterfulgt av blant annet skribent og komiker Shabana Rehman.

Først i sommer da hun selv ble hundeeier begynte Shabana Rehman å engasjere seg for dyrs rettigheter. I kveld gjorde hun som flere tusen andre- tente fakkelen og marsjerte fra Youngstorget til Stortinget i Oslo og ropte «ikke flere tomme ord- vi krever tomme bur».

– Vi aksepterer ikke vold mot dyr bare fordi de ikke er mennesker. Jeg har alltid engasjert meg for individets rettigheter, og for meg er det helt naturlig å da også inkludere de individene dyrene er. Vi burer dem inne og det er helt uakseptabelt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Shabana Rehman

INDIVIDETS RETTIGHETER: Først da hun selv ble hundeeier meldte Shabana Rheman seg inn i NOAH og ble engasjert i kampen for dyrs rettigheter. Her før fakkeltoget på Youngstorget i Oslo.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

Nå må politikerne innføre forbud mot pelsdyroppdrett i Norge, slik som andre land i Europa, mener Rehman.

– Politikerne bryr seg om menneskers rettigheter, men når det er snakk om dyr som mishandles og holdes fanget i små bur så reagerer de ikke. Det er jo helt absurd, sier skribenten til NRK.

25 års kamp

Målet med markeringen er å få politikerne til å forstå at pelsdyrnæringen må legges ned, forklarer Siri Martinsen.

Se portrett av Siri Martinsen i NRK Dagsrevyen her:

Siri Martinsen, leder i NOAH For dyrs rettigheter, er gjest i Lørdagsrevyen.

At dyrs rettigheter skal forbedres har de politiske partiene egentlig forpliktet seg til fra Dyrevelferdsmeldingen i 2003, forteller hun. Men den nåværende regjeringen viser ingen tegn til vilje til å forbedre dyrenes levekår, mener hun.

– Miljø- og mentaltilstanden til dyrene er overhodet ikke forbedret og kan ikke forbedres så lenge de sitter i kvadratmeters store nettingkasser. Men arrangementer som dette er utrolig viktig for at politikerne får se det store engasjementet i befolkningen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ