Hopp til innhold

Fagforening: – Det er på tide med grundig rundvask i Telenor

Det har vært en ukultur i Telenors toppledelse, og nå må det ryddes opp, krever fagforeningen Tekna som organiserer flere hundre ansatte i selskapet.

Det har vært en ukultur i Telenors toppledelse, og nå må det ryddes opp. Det krever fagforeningen Tekna som organiserer flere hundre ansatte i selskapet. I Telenor er det økende uro etter anklagene om korrupsjon i Vimpelcom, der Telenor har over 30 prosent av aksjene.

President Lise Lyngsnes Randeberg i fagforeningen Tekna med over 600 Telenor-ansatte som medlemmer, sier deres medlemmer blir demotivert av

– Når denne typen saken dukker tyder alt på at det har vært en ukultur. Vi ville ikke hatt denne typen korrupsjonsanklager hvis alt hadde vært i orden i selskapet og dets ledelse, Lise Lyngsnes Randeberg til NRK.

Randeberg er president i Tekna, fagforeningen for tekniske spesialister og sivilingeniører, med over 600 Telenor-ansatte som medlemmer. Hun forteller at deres medlemmer nå opplever Vimpelcom-saken som «kjedelig og demotiverende» og frykter at selskapet skal tape omdømme.

– Det jeg har fått høre er at de er glad for at Sigve Brekke har begynt å rydde opp etter Baksaas og eventuelt fjerne ukulturen i selskapet, sier Randeberg.

– Må skjerpe seg

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor

Ifølge Randeberg er medlemmene fornøyde med at ny konsernsjef Sigve Brekke har begynt å rydde opp.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Da er det ifølge Randeberg toppledelsen som er nødt til å skjerpe seg. Hun mener det er et kulturproblem som er mer omfattende siden det ikke er bare Jon Fredrik Baksaas, men flere i ledelsen som har vært involvert i saken.

– Da begynner det å bli virkelig problematisk, sier hun.

– Sitter det folk i ledelsen som ikke burde vært der?

Det er noe styret må vurdere ut ifra de opplysningene som har kommet frem gjennom de siste dagene. Men det er nok på tide med en ganske grundig rundvask, sier Randeberg.

I Telenor er det økende uro etter anklagene om korrupsjon i Vimpelcom i Usbekistan, der Telenor har over 30 prosent av aksjene.

Jon Fredrik Baksaas

Næringsminister Monica Mæland mener at etikkbonusen Jon Fredrik Baksaas (bildet) har mottatt fremstår underlig i lys av den siste tids avsløringer.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Flere Telenor-topper sitter eller har sittet i Vimpelcom-styret. Tidligere Telenor-konsernsjef Jon Fredrik Baksaas trakk seg fra Vimpelcoms styre i desember 2014 etter å ha vært styremedlem siden 2010.

I tillegg fikk han tidligere i år en bonus på 1,7 millioner kroner for blant annet etterlevelse av selskapets etiske retningslinjer.

Jon Fredrik Baksaas, ønsker ikke å la seg intervjue av NRK om Vimpelcom-saken, etiske lønnsbonuser eller sin rolle som spesialrådgiver for dagens Telenor-styre.

Mæland: Bonusen til Baksaas fremstår underlig

Næringsminister Monica Mæland (H) stilte onsdag i Aktuelt på NRK. Der uttalte hun at hun støttet en bred gransking av saken i Telenor.

– Jeg har sagt at alle kort skal på bordet. Jeg er opptatt av at styret nå gjør den jobben det burde ha gjort, på et tidligere tidspunkt. Så vi kommer til å støtte en bred gransking, sa hun.

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, stilte også i samme program og mente at næringsministeren har vært for passiv og stilt for få spørsmål i saken. Hun ville vite om Mæland gi signaler til Telenor om å sette på hold den etikkbonusen som Baksaas er lovet til etterforskningen er over.

– Det er styret i Telenor som gjør disse beslutningene. Vi er helt enige om at den bonusen fremstår underlig sett i lys av det vi vet nå, svarte Mæland.

AKTUELT NÅ