NRK Meny
Normal

Presser på for konsekvensutredning utenfor Lofoten

LO presser på for flere oljejobber i Lofoten og Vesterålen. Industriforbundene demonstrerte i dag imot at AUF skal få gjennomslag for vern under Arbeiderpartiets landsmøte.

Fagforeninger demonstrerte for arbeidsplasser i oljebransen før Arbeiderpartiets landsmøte

Jørn Eggum vil ha konsekvensutredning alle omstridte felt utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men nøyer seg nå med å demonstrere for konsekvensutredning av deler av den minst kontroversielle blokken Nordland 6.

I forkant av Aps landsmøte demonstrerte fagforeninger og klubber innenfor industridelen av LO på Youngstorget i Oslo.

Flere oljejobber

Fellesforbundet og Industri Energi markerte sin støtte til arbeidsplassene i oljeindustrien.

– Dette er utrolig viktig, det betyr så mye for sysselsetting og arbeidsplasser, sier Eggum som er forbundsleder i Fellesforbundet.

– Folk fra hele kysten har nå spontant reist til Oslo, for her er beslutningstakerne. Arbeiderpartiet har vært garantisten for stegvis utvikling av en fantastisk olje og gassnæring, sier Eggum.

Det er neppe så spontant at markeringen skjer utenfor Folkets Hus i Oslo like før Arbeiderpartiets landsmøte skal starte.

AUF vil ha fullt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Mens sterke krefter i Arbeiderpartiet og LO ønsker konsekvensutredning i Nordland 6 i den sørlige delen av Lofoten.

Mens Nordland 7, som ligger utenfor Vesterålen og deler av Lofoten, skal vernes og man skal vente med å bestemme seg hva som skal skje med Senja, Troms 2.

Det er kompromisset som flertallet i sentralstyret har kommet fram til, og som landsmøtet skal ta stilling til i helga.

LO er skuffet over at Ap ikke går inn for konsekvensutredning av alle feltene, men skjønner at det ikke nytter å kreve noe de ikke kan få gjennomslag for.

– Ikke politisk blinde

Derfor demonstrerer de i dag for å forsvare kompromissforslaget.

– Vi er ikke politisk blinde. Derfor har vi gått med kompromisset om konsekvensutredning i et av områdene i Nordland 6. Det er mulighetenes arena denne gangen, sier forbundsleder Eggum til NRK.

AUF-leder Mani Hussaini sier til NRK at han respekterer demonstrasjonen.

Men han representerer altså det synet demonstrantene protesterer mot.

Tror oljekompromisset overlever

Ap-nestleder Trond Giske tok på vegne av partiledelsen imot budskapet fra de fagorganiserte, som frykter at oljekompromisset som er lagt fram, skal bli endret av landsmøtet. Han er trygg på flertall for kompromissforslaget som foreligger.

– Jeg både håper og tror at delegatene, som jo bestemmer suverent, kommer til å slutte seg til vedtaket. Et klart flertall av fylkene har allerede gjort det, sier Giske.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger