NRK Meny
Normal

Fagdirektør gir Høie full støtte i kritikken av Legeforeningen

Konsekvensene av Legeforeningens krav om akuttkirurgi ville føre til at kun ett sykehus i Sogn og Fjordane ville hatt akuttilbud. Det sier fagdirektøren i Helse Førde.

Breidablik om akutten

Hans Johan Breidablik, fagdirektør i Helse Førde, støtter helseminister Bent Høies analyse av konsekvensen av Legeforeningens holdning til akuttkirurgi.

Foto: Arne Stubhaug/Cosmin Cosma / NRK

Helseminister Bent Høie.

Helseminister Bent Høie (H) mener Legeforeningen i praksis tar til orde for en sentralisering av akuttilbudet ved norske sykehus.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie har gått til frontalangrep på Legeforeningen fordi legene krever at alle sykehus med akuttilbud skal ha akuttkirurgi.

– Tidligere har Legeforeningen sagt at de mener det er for mange sykehus som har akuttilbud allerede i dag. Nå kommer de med tydelige krav til innholdet som i realiteten betyr at mange av de mindre akuttsykehusene våre i fremtiden ikke vil kunne oppfylle kravene, sier Høie.

Han mener Legeforeningens krav vil føre til en sentralisering av akuttilbudet i Norge, og at Legeforeningen lar utviklingen i kirurgifaget få bestemme hvordan sykehusstrukturen i Norge skal få se ut.

Det mener Legeforeningen er tull. De mener kombinasjonen av spesialitetene indremedisin, kirurgi og anestesi er en forutsetning for å gi et godt akuttmedisinsk tilbud.

Fagdirektøren rykende uenig med Legeforeningen

Helt feil, hevder fagdirektør Hans Johan Breidablik i Helse Førde i Sogn og Fjordane.

– Her i Sogn og Fjordane har vi små lokale sykehus. De har ikke hatt akuttkirurgi på mange år, og jeg tror ikke det er hverken ønskelig eller mulig å gjenopprette dette, sier Breidablik.

Han støtter helseministeren på at kravet til Legeforeningen vil føre til sentralisering.

– Hvis vi hypotetisk skulle ha hatt akuttkirurgi på tre lokalsykehus, så ville de ikke ha hatt nok å gjøre til å opprettholde kvaliteten. Det er for lite å gjøre. Da hadde alternativet vært nedlegging av i hvert fall de minste sykehusene, sier Breidablik.

– Gavner ikke pasientene

Han sier at Legeforeningens løsning ville resultert i at kun Førde sentralsykehus kunne opprettholdt akuttfunksjonen.

– Ting er litt forskjellig ut fra hvor du er i landet. Her er det lite befolkningsgrunnlag og vanskelig å rekruttere. Og denne tanken om at sykehus ikke er komplett uten kirurgi... Den tror jeg er for stiv, sier Breidablik før han avslutter:

– Det vi først og fremst har behov for i vårt område, er akutt indremedisin. Akuttkirurgi er det betydelig mindre behov for, og jeg tror heller ikke det vil øke. Jeg skulle ønske Legeforeningen kunne se litt mer fleksibelt på dette, for i Sogn og Fjordane vil ikke dette gavne pasientene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger