NRK Meny
Normal

Fafo: – Blir ikke flere arbeidsplasser i søndagsåpne butikker

Forskningsstiftelsen reagerer på at politikere bruker Fafo-rapport til å hevde at søndagsåpne butikker gir 20.000 nye arbeidsplasser. – Det har de ikke belegg for å si, sier forsker Bård Jordfald.

Søndagsåpne butikker

SØNDAGSÅPENT: Meningsmålinger har vist at flertallet i befolkningen er mot søndagsåpne butikker, men regjeringen har foreslått å tillate det.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Valglogo

– Det stemmer ikke at søndagsåpne butikker gir 20.000 nye arbeidsplasser. Verken de kjedeaktørene vi har intervjuet eller erfaringene fra Danmark, viser at det blir flere nye arbeidsplasser i varehandelen, sier Bård Jordfald.

– En butikksjef bemanner butikken primært etter kundetilstrømming. Med søndagsåpne butikker går handelen ned de første ukedagene. Dermed reduseres også bemanningen tilsvarende, og vaktene flyttes fra tidlig i arbeidsuken til søndag. Det blir totalt ikke flere arbeidsplasser i varehandelen, man flytter bare arbeidskraften.

Jordfald er én av to forskere bak rapporten Arbeidskraftbehov ved søndagsåpne butikker, laget på oppdrag fra LO.

Den har flere politikere, både nasjonale og lokalt, vist til i debatten om søndagsåpne butikker:

Det er et paradoks at vi nå er i en situasjon der stadig flere mennesker mister jobben. (...) Her har vi et forslag som kan gi opptil 20.000 nye personer jobb, viser en rapport som LO har bestilt fra Fafo. Og så sier man nei til flere arbeidsplasser i en tid der folk mister jobben!

Sylvi Listhaug, leder i Frps kunnskaps- og familieutvalg, i Politisk kvarter 25. august

Søndagsåpent vil også gi arbeid til mange unge. Vi vet at søndagsåpne butikker vil utløse omkring 20.000 arbeidsplasser for unge.

Steinar Halvorsen, Høyres ordførerkandidat i Loppa, Finnmark

Søndagsåpne butikker vil gjøre at studenter og andre som er opptatt i ukedagene, kan jobbe når de vil. (...) Ifølge Fafo vil det potensielt kunne skape 20.000 nye arbeidsplasser.

FpU-leder Atle Simonsen i et debattinnlegg

– Unnlatt å lese det man ikke liker

Nå reagerer Fafo på det de mener er feil bruk av tall når politikere «pynter sine argumenter med Fafo-forskning».

Fafo-forsker Bård Jordfald

– STEMMER IKKE: – Det stemmer ikke at søndagsåpne butikker gir 20.000 nye arbeidsplasser, sier Fafo-forsker Bård Jordfald.

Foto: Fafo

– Her har man lest en halv setning, og latt være å lese det man ikke likte etter komma. Man får lese ferdig setningen i hvert fall, sier Jordfald.

Ifølge Jordfald står det i rapporten at det gir rundt 20.000 årsverk dersom man ikke reduserer bemanningen de andre ukedagene.

– For den som tar seg tid til å bla videre i rapporten, viser det seg imidlertid raskt at søndagssysselsettingen ikke kommer i tillegg til dagens. Dersom sysselsettingen skal øke med 20.000 arbeidsplasser, må omsetningen øke med minst 15 prosent. Det er det ingen som tror at kommer til å skje, sier Jordfald.

– Derimot kan søndagsåpne butikker gi en indirekte sysselsettingsvekst blant renholdere, vektere og cafémedarbeidere på kjøpesentre. Men denne veksten er svært langt fra 20.000 nye arbeidsplasser.

Hva viser erfaringen fra Danmark?

– Danmark er sammenlignbart. De endret lukkeloven høsten 2012 og har likhetstrekk i butikkstruktur og økonomisk konjunkturfase. Utviklingen i Danmark har siden 2012 vært paddeflat. Danmarks Statistik har verken observert økning i sysselsetting eller i omsetning. Handlemønsteret har derimot endret seg, med en konsentrasjon mot helg generelt og søndag spesielt, sier Jordfald.

– Umulig å vite

FpU-leder Atle Simonsen understreker at han har skrevet at søndagsåpent potensielt kan skape 20.000 arbeidsplasser.

– Fafo har tatt en rekke forbehold, forutsetninger og antakelser som baserer seg på informanter med tydelig agenda, dagligvarehandelen, som ikke ønsker søndagsåpne butikker. Jeg har valgt å se bort fra de usikre forutsetningene som er lagt til grunn etter informasjon fra dagligvarehandelen, sier Simonsen.

– Det er umulig å vite hvor mange arbeidsplasser som vil skapes. Det er én måte å finne det ut på: La oss prøve søndagsåpne butikker. Dersom det ikke skaper 20.000 nye arbeidsplasser, skal jeg heller krype til korset og innrømme feil.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger