NRK Meny
Normal

Færre polakker kommer til Norge

BERGEN (NRK): De som gir råd til polakker merker at færre kommer til Norge for å jobbe, og at flere reiser tilbake til hjemlandet til prosjekter der. Polske Robert Zadrozny er usikker på om fremtiden hans er i Norge eller Polen.

Robert Zadrozny

Robert Zadrozny er fra Polen og jobber på et skipsverft på Laksevåg i Bergen. Han kjenner mange polakker som har reist til Polen på grunn av at de mister jobben her i Norge. Selv er han usikker på hva fremtiden bringer, men forsøker å ta en dag av gangen.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Edith Stylo i Caritas

Edith Stylo jobber som informasjonskonsulent i Caritas infosenter. Mye av jobben består av å gi råd til polakker i Norge. Polakkene kommer ofte med våren, men i år kommer det færre, sier hun.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

I syv år har Robert Zadrozny pendlet mellom Polen og Norge. NRK treffer han ute på et skipsverftet Noryards på Laksevåg i Bergen.

Han forteller at han er usikker på om han får beholde jobben her i Norge, ettersom han kjenner flere polakker som har mistet jobben og reist hjem til Polen.

– Denne bransjen går opp og ned. Men ledelsen vil beholde oss, slik at vi kan føle oss trygge, sier han.

Adecco Norge og Norsk Industri forteller at innleide polakker mister eller står i fare for å miste jobbene sine på grunn av en svakere norsk økonomi.

– Jeg tar en dag av gangen og forsøker å ikke tenke på det. Jeg vil heller fokusere på jobben, sier han.

– Flere reiser tilbake

På Caritas, som veileder arbeidsinnvandrere i Norge, merker de mindre pågang fra polakker.

– Det er ikke sikkert at den tradisjonelle, polske håndverkeren velger å bli i Norge i fremtiden, sier rådgiver Edith Stylo.

Hun jobber i Caritas infosenter som informasjonskonsulent og rådgiver, og jobber mest med å veilede østeuropeiske arbeidsinnvandrere.

– Mange polakker velger nå å ikke komme til Norge. Tidligere opplevde vi nærmest en invasjon av polakker. I år er det færre som velger å komme. Det er også en god del som reiser tilbake, sier hun.

Flest ledige polakker

Ferske tall fra Nav viser at 7800 polakker i Norge var arbeidsledige ved utgangen av april.

Polakker er dermed den gruppen arbeidsinnvandrere i Norge med høyest bruttoledighet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 7,6 prosent av innvandrerbefolkningen var registrert som arbeidsledige i første kvartal, noe som er en marginal endring fra året før, og det er blant østeuropeiske innvandrere og innvandrere fra Afrika at arbeidsledigheten øker mest.

Blant østeuropeere i EU økte ledigheten med ett prosentpoeng i første kvartal, og den ligger nå på 9,5 prosent.

– Kan gjøre karriere i Polen

Polakkene som er i kontakt med Caritas infosenter forteller at kontraktene ikke fornyes eller jobbene deres bortfaller.

– For en del tilkallingsvikarer blir det vanskelig å sitte på vent og jakte på korte engasjementer. Det kan ingen leve av, sier Stylo.

Hun forteller at Polens økonomi ikke ser så verst ut.

– For unge, utdannede polakker kan det by på en karriere i hjemlandet, sier Edith Stylo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger