Hopp til innhold

Færre enn før drar ut i skog og mark

I fjor brukte regjeringen 15 millioner kroner på å få flere til å drive med friluftsliv. En ny undersøkelse viser at færre sier de driver med det nå enn for ett år siden.

På skogstur i påska

FÆRRE BRUKER NATUREN: Det viser en ny undersøkelse. Men de som driver med friluftsliv, gjør det oftere enn før, viser en ny undersøkelse.

Foto: Astrid E. Berteig Svår

Det viser en spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av organisasjonen Norsk Friluftsliv.

92 prosent av de spurte svarer at de driver med en form for friluftsliv, som å gå på ski, tur i skog og mark eller dra på fisketur. Det er færre enn i 2015, da 95 prosent svarte det samme.

– Det har vært en marginal endring, men tallene har vært svært stabile siden 2009, sier Nicolai Løvvik i Ipsos.

Brukte 15 millioner kroner

Nedgangen kommer på tross av at regjeringen i fjor brukte 15 millioner kroner på å få flere ut i skog og mark gjennom kampanjen «Friluftslivets år».

Kampanjen var en del av regjeringens nasjonale strategi for et aktivt friluftsliv. Året skulle resultere i økt deltagelse i friluftsliv i alle deler av befolkningen.

Norsk Friluftsliv, som har hatt ansvaret for den praktiske gjennomføringen av Friluftslivets år, mener likevel at de merker at interessen har økt.

Har nådd en grense

– Når 9 av 10 sier de driver med friluftsliv, har man nesten nådd en grense for hvor mange det er mulig å få med ut. Noen vil alltid forbli i senga, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Lasse Heimdal

HAR NÅDD MÅLENE: Det mener Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Foto: FRIFO

– Men har dere nådd målet for Friluftslivets år når færre og ikke flere enn før sier de deltar i friluftsliv?

– Ja, det mener jeg langt på vei. Vi ser at de som er ute i naturen, oftere er der enn før, vi har fått flere medlemmer og mange flere deltar i våre aktiviteter, sier Heimdal.

Bruker naturen oftere enn før

Ifølge undersøkelsen sier 2 av 10 at de bruker friluftsmulighetene i nærmiljøet mer enn før. 7 av 10 sier de bruker dem like mye som før, og 1 av 10 bruker dem mindre.

Det er dem med høyere utdanning, høy lønn og som har hjemmeværende barn under 15 år som oftest driver med friluftsliv, viser undersøkelsen. De som har to foreldre som er født i utlandet, deltar mindre enn andre.

Avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet sier det stemmer godt overens med tidligere undersøkelser.

Jakob Linhave, fagdirektør Helsedirektoratet

FÅ FØLGER RÅD: Det sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Foto: Kim Jansson/NRK

– Vi vet at aktivitetsnivå henger nøye sammen med inntekt og utdanning. De som blir tatt med på tur som barn, fortsetter ofte som voksen, sier Linhave.

Må legge til rette for sykkel og gange

70 prosent av befolkningen følger ikke Helsedirektoratets anbefaling om 30 minutters daglig fysisk aktivitet.

– Friluftsliv er et kjempeviktig bidrag for å få folk i aktivitet. Men minst like viktig er det å legge til rette for gange og sykling, slik at den daglige aktiviteten blir en del av hverdagen, sier Linhave.

AKTUELT NÅ