Hopp til innhold

Facebook-profilen din kan være mer åpen enn du tror

Stadige endringer i instillingene for personvern på Facebook gjør at profilen du trodde var lukket for andre enn venner, kanskje ikke er det likevel.

youropenbook.org/facebook.com

Hvis du ikke passer på å oppdatere dine egne personverninnstillinger på Facebook, kan statusoppdateringene dine være mulig å se for den store offentligheten via sider som youropenbook.org.

Foto: Printscreen: youropenbook.org/facebook.com

Med ujevne mellomrom endrer facebook innstillingene og vilkårene for personvernet på det populære nettsamfunnet Facebook.

Etter den siste oppdateringen fra facebook-utviklerne havnet til og med brukernes såkalte statusoppdateringer rett ut på Internett, selv om de kanskje ikke var ment for den store offentlighetens skue.

Dette opprørte amerikanerne Will Mofatt, Peter Burns og James Home nok til å utvikle siden youropenbook.org, der man kan søke på et ord og få opp statusoppdateringer som inneholder dette ordet.

Bør bli enklere

– For det første gjør de det ikke klart nok hvor offentlig den informasjonen de legger ut på profilen sin er. For det andre endrer de innstillingene for personvern altfor ofte. Dersom du skjønte personverninnstillingene for to år siden (eller til og med bare for seks måneder siden) vil den kunnskapen være fullstendig verdiløs med dagens forvirrende innstillinger, skriver Mofatt, Burns og Home på nettsiden.

De hevder at de har opprettet Openbook-siden for at Facebook skal gjøre det enklere og mer oversiktlig for brukerne å beskytte informasjonen de legger ut på sin profil.

Forbrukerrådet skeptisk

Det er ikke bare brukerne som er skeptisk til måten Facebook behandler brukerne sine på. Forbrukerrådet reagerer også og vil klage nettsamfunnet inn for Datatilsynet.

– Det vi syns er problematisk er at man ikke vet hva som samles inn av informasjon. Man må gjennom cirka 150 avkryssingsbokser for å beskytte seg mot at Facebook sprer informasjon om en, sier underdirektør Thomas Nortvedt.

Kutte ut Facebook-dag

Flere brukere er har sett seg lei på at Facebook, og har utropt 31. mai til å være dagen da de skal slette profilen sin hos nettsamfunnet. Like før midnatt tirsdag hadde nesten 16.000 personer bekreftet at de kommer til å slette Facebook-profilen sin.

Les mer om personverninnstillingene på Facebook.

AKTUELT NÅ