Hopp til innhold

Facebook stengte selv Philip Manshaus’ profil

Kort tid etter angrepet på Al-Noor Islamic Centre forsvant 21-åringens profil på nettet. Kontoen skal ha blitt fjernet før norsk politi varslet Facebook.

Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett

VARETEKTSFENGSLET: Philip Manshaus med sin forsvarer Unni Fries før fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Bare timer etter angrepet ved 16-tiden lørdag ettermiddag ble 21-åringens profil på Facebook deaktivert.

– Det er korrekt at vi fjernet vedkommendes profil. Det har vi gjort fordi den overtrådte våre fellesskapsregler, sier Peter Münster, kommunikasjonssjef i Facebook Nordics til NRK.

Münster sier at nettgiganten er i løpende dialog med norsk politi, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere utover å vise til eget regelverk.

Faren opplevde at sønnen endret seg

Politiet sier til NRK at det ikke var de som anmodet om at profilen ble tatt ned.

– Det er så vidt vi vet Facebook på eget initiativ som har deaktivert kontoen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.

21-åringens digitale spor på nettet er en viktig del av politiets etterforskning. Både med tanke på mulig planlegging, radikalisering og hvilke personer han har hatt kontakt med.

Familiens bistandsadvokat sier faren har lagt merke til at sønnen har tilbrakt stadig mer tid på nettet. Familien lurer på om 21-åringen har blitt hjernevasket.

– Det er det de spør seg om, hvordan kunne dette skje? Far har opplevd at Philip har endret seg i den senere tid, sier Vibeke Hein Bæra.

Faren skal ha vært bekymret for sønnen, og vurdert om han skulle kontakte politiet.

– Når man får bekymringer rundt en endret adferd, vil det være noe som foreldre er opptatt av: Hva skal man gjøre med dette? Men nettopp dette vil være en del av debatten som samfunnet må ta fremover. Når skal en uro meldes videre, slik at man får forhindret slike handlinger? Det er klart at det er en del av det som Philips far og familie sitter med, sier Hein Bæra.

Har sikret innhold

Politiet sa på pressekonferansen mandag at de undersøker om Manshaus var alene om angrepet.

– Vi har fra første minutt vært opptatt av om han var alene eller ikke. Det er et sentralt spørsmål. Den informasjonen vi så langt har innhentet, tyder på at han var alene. Men det spørsmålet holder vi åpent. Det kan endre seg, sa Hjort Kraby.

Politiet har sikret innholdet som var på profilen, og bekrefter samtidig at det har blitt sikret informasjon fra andre kontoer som den terrorsiktede mannen hadde på internett.

– Vi har egne grupper som jobber med informasjon på nettet, uttalte politiadvokaten mandag.

På innsiden av moskeen al-Noor i Bærum

FILMET: 21-åringen skal ha filmet angrepet mot moskeen.

Foto: Skjermdump / NRK

Filmet angrepet

Da den 21 år gamle Bærumsmannen gikk til angrep på moskeen, hadde han på seg en hjelm med et påmontert kamera.

I et innlegg i forkant av angrepet, antydet han at han ville filme og sende angrepet direkte på internett. Ifølge politiet skal ikke angrepet ha blitt sendt ut på nettet.

– Vi har søkt å ettergå det, om det har vært noe slikt, men ikke funnet noe, uttalte Hjort Kraby mandag kveld.

Kameraet skal ha filmet angrepet, og er nå et viktig bevis i saken.

– Kameraet har filmet og gitt oss viktig bevis. Vi har ikke mulighet til å gå inn på detaljer i den videoen, men det er et viktig bevis, sier politiadvokaten.

AKTUELT NÅ