Facebook skal hindre folk å begå selvmord

Facebook lanserer nå en plattform som skal hindre folk rundt om i verden å begå selvmord og selvskading. Plattformen vil også tilby støtte til bekymrede venner og familiemedlemmer. Mental Helse mener plattformen lett kan misbrukes.

Germany Facebook Mark Zuckerberg

NY FUNKSJON: Mark Zuckerberg og Facebook lanserte i går en ny plattform som skal hindre personer å begå selvmord og selvskading.

Foto: Eric Risberg / Ap

I samarbeid med organisasjoner for psykisk helse har Facebook utviklet et verktøy som skal hindre personer å begå selvskading og selvmord.

Kan melde fra til Facebook

Med mer enn 1.5 milliarder medlemmer verden rundt som regelmessig oppdaterer statusen sin, planlegger Facebook nå å ta en mer direkte rolle for å hindre selvmord.

I går lanserte Facebook en plattform som skal være forebyggende mot selvmord. Det sosiale nettverket innfører mekanismer og prosesser som vil gjøre det lettere for folk å hjelpe venner som legger ut meldinger om selvmord eller selskading.

Facebooks selvmordsforebyggende

NY PLATTFORM: Den nye plattformen til Facebook skal gjøre det enklere for venner å rapportere personer som de frykter skal begå selvmord.

Foto: Skjermdump

Med den nye funksjonen skal folk kunne flagge venners innlegg som de anser som suicidal. Deretter vil innleggene bli vurdert av et team bestående av sosiale nettverk som vil ta kontakt med personer som er i faresonen, samt gi informasjon om selvmordsforebygging.

– Folk ønsker å hjelpe, men ofte vet de ikke hva de skal si, gjøre eller hvordan de kan hjelpe, sier Vanessa Callison-Burch som jobber med plattformen til New York Times.

På Facebook sitt hjelpesenter kan man rapportere mobbing og misbruk, det er også verktøy for hvordan man skal håndtere mobbing og verktøy for foreldre.

Hittil er plattformen kun tilgjengelig på den engelske versjonen av det sosiale nettverket.

– Intensjonene virker gode

Mental Helse er positive til initiativet og over at Facebook engasjerer seg. Likevel gjenstår det å se effekten av plattformen, sier politisk rådgiver i Mental Helse, Anlov Mathiesen, til NRK.

– Facebook som et sosialt nettverk har opplagte fordeler når det gjelder å fange opp personer som er i psykisk ubalanse, sier Mathiesen.

Anlov P. Mathiesen

USIKKER: Anlov Mathiesen i Mental Helse mener plattformen er utfordrende og lett kan misbrukes.

Foto: Privat

Han mener likevel at plattformen er utfordrende når det kommer til personvern ved rapporteringer, og det fremstår usikkert hvordan Facebook er i stand til å håndtere den etter hvert omfattende oversikten og statistikken om enkeltpersoners psykiske helse.

– Det er flere spørsmål som krever svar her, og et er hvorvidt slik informasjon kan utnyttes kommersielt for eksempel knyttet til legemiddelindustrien. Det vil i så tilfelle være meget problematisk, forklarer Mathiesen.

Han mener en plattformen lett kan misbrukes.

– At ansatte i Facebook sitter som en overdommer over menneskers psykiske helse er ikke ønskelig, selv om intensjonen virker god, sier Mathiesen.

Rekordhøye selvmordstall i USA

Tidspunktet for lanseringen av plattformen kommer samtidig med rekordhøye tall på selvmord i USA. Antallet selvmord i USA er de høyeste på 30 år for øyeblikket.

Selvmord Facebook

SELVMORDSTANKER: Hvis du har tanker om å begå selvmord eller kjenner noen du tror tenker på det kan du melde fra til Facebook.

Foto: Skjermdump

Økningen har vært særlig bratt blant kvinner og middelaldrende amerikanere. I fjor erklærte president Barack Obama en verdensdag for selvmordsforebygging, og oppfordret folk til å gjenkjenne psykiske problemer tidlig, og for å støtte hverandre.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at helsetjenesten behandler mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk årlig. Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge. Rundt 150 kvinner og i underkant av 400 menn tar livet sitt hvert år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger