Hopp til innhold

Facebook-opprør mot rektor: Elevene i Bærum vil lage sitt eget skoleball

Dagen etter de fikk beskjed om at juleballet var avlyst, har en gruppe elever ved Østerås ungdomsskole opprettet en egen ballkomité. De akter å arrangere juleballet selv om ikke rektoren snur.

Sara Myklebust (14)

VIL HA EN SJANSE: Sara Myklebust Eggen (14) mener rektoren på Østerås ungdomsskole straffer dem for hva andre elever har gjort før dem.

Foto: NRK

Onsdag formiddag har over 660 mennesker likt Facebook-siden «VI VIL HA juleball 2016 – Østerås skole». Det går 145 elever i niende trinn på skolen.

Sara Myklebust Eggen (14) og hennes venninner har opprettet gruppen. De er skuffet over at rektoren i går besluttet å avvikle juleballet for tiendeklasse for all fremtid.

– Vi har drømt å være der. Om prinsessekjolene, være spesielle og pynte oss litt ekstra. Det er jo siste året på ungdomsskolen, sier 14-åringen til NRK.

Hun er fornøyd med at gruppen fikk 500 likes allerede den første dagen, og håper rektor tar dem på alvor.

– Det kommer ikke på tale å arrangere juleball igjen, sier Ronny Hoset, rektor på Østerås ungdomsskole.

Elever vil arrangere ball selv

Ronny Hoset

UDISKUTABELT: Ronny Hoset sier at verken elever eller foreldre kan få ham til å snu i sin avgjørelse.

Foto: NRK

– Jeg har forståelse for at de ønsker dette, det har vært en hyggelig kveld for mange, sier Hoset.

Han har selv fortalt til NRK at det ikke bare er den ekstreme pengebruken som er bakgrunn for avviklingen. Selv om skolen har iverksatt flere regler og sosiale tiltak, mener Hoset at skoleballet gir grobunn for utestenging og får frem sosiale forskjeller blant elevene.

– Selv om vi skjønner argumentene til rektor, snakker han om hendelser som har skjedd tidligere og skjedd med andre kull. Vi har ikke blitt gitt en sjanse til å vise at vi kan greie dette, sier Myklebust Eggen.

Om rektor ikke går med på å arrangere skoleball, sier Myklebust Eggen at de kommer til å arrangere ett på egen hånd.

– Vi har allerede laget en ballkomité, alle kan bidra og gi en liten pengesum. Vi har også snakke med en sosiallærer som sier at vi kan gjøre dette og at de kan ikke kan kontrollere hva vi gjør utenfor skolen, sier Myklebust Eggen.

Myklebust Eggen understreker at hele trinnet vil bli invitert, og at ingen skal utestenges.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sara Myklebust Eggen (14) mener de kan klare å holde julebordet skikkelig. Rektoren på Østerås skole har avviklet juleballene for all fremtid.

VIDEO: Sara Myklebus Eggen (14) mener jentene bør få bevise at de klarer å holde miljøet godt og ikke utestenge andre.

Rektor vil arrangere noe annet

Rektor Hoset sier at det vil bli et sosialt arrangement for tiende trinn også i 2016, men at dette ikke vil ha form av et juleball. Han vil gjerne møte Myklebust Eggen og venninnene og høre hva de tenker kan bli en god løsning.

Myklebust Eggen mener derimot at kjolene og ballstemningen er noe av det viktigste.

– Jeg tror ikke et annet type arrangement blir like bra, men vi vil gjerne snakke med rektor om å finne en god løsning, sier Myklebust Eggen til NRK.

Avtaler kjoler på Facebook

FACEBOOK: Disse bildene har ungdomsskoleelever lagt ut på Facebook, for å forsikre seg om at ingen kommer i samme kjole som dem. Noen butikker fører også lister, slik at elevene kan få vite om kjolen allerede er kjøpt av noen på samme skole.

Foto: Privat
Skoleball fører til usunt utseendepress, mener en rektor.

VIDEO: Celine Strand Kvisselien fra Ski viser stolt fram ballkjolen hun skal ha på seg på juleball. Hun er glad for at hennes ball ikke er avlyst.

AKTUELT NÅ