NRK Meny
Normal

Få klager på mobbing

42.000 norske barn ble ifølge elevundersøkelsen utsatt for regelmessig mobbing i fjor, men fylkesmennene som behandler klager på skolenes behandling av mobbing mottok bare 94 saker.

Illustrasjonsfoto: mobbing

Utdanningsdirektoratet mener skolene må bli flinkere til å varsle foreldrene om klageretten i mobbesaker.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

- Vi ser i tilsynsrapportene at mobbearbeidet i kommunene er mangelfullt, og at det fattes for få enkeltvedtak, sier avdelingsdirektør Håvard Tvinnereim i tilsynsavdelingen hos Utdanningsdirektoratet til Bergens Tidende.

Han mener skolene må bli flinkere til å varsle foreldrene om klageretten i mobbesaker.

Lederen for Foreldreutvalget i grunnskolen (FUG), Christopher Beckham er enig.

- Tallet på klager er skremmende lavt og viser ikke realiteten i den norske skolen. Dette tyder på at det er altfor mange foreldre som ikke kjenner til klageretten sin, sier han.

7 prosent av norske skolebarn mobbes regelmessig, viser elevundersøkelsen.

Barneombud Anne Lindboe etterlyser mer informasjon.

- Fylkesmannen er ikke godt nok kjent som klageinstans. Vi får mange klager vi må vise videre til Fylkesmannen. Det er vanskelig for foreldre å vite hvordan man klager, og de fleste vet ikke at det er dit de skal klage, sier hun

. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) frykter at mobbesaker ikke blir fulgt opp slik de skal i henhold til loven.

- Et lavt antall klagesaker til Fylkesmannen kan tyde på to ting; enten at elever og foreldre ikke bruker klageretten, eller at kommunene løser mobbesakene selv. I denne saken er det en utfordring at det ikke gjøres enkeltvedtak i nok saker, og da kan et så lavt antall klagesaker også være et tegn på at det er mobbesaker som ikke følges opp, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger