NRK Meny
Normal

Expert godtar tariffavtale for de ansatte

Elektrokjeden Expert godtar tariffavtale for de ansatte i 23 butikker for å unngå streik.

Illustrasjonsbilder fra en en Expertbutikk.

VILLE SI OPP AVTALE: Expert sa de ønsket en mer prestasjonsrettet kultur i virksomheten og ønsket derfor å si opp den kollektive lønnsavtalen. Nå har de snudd etter sterk kritikk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Streik og boikott kan ha store konsekvenser. Den risikoen var vi ikke villige til å ta, sier HR- og personalleder Morten Hovland i Expert.

– Vi valgte trygghet for de ansatte fremfor prestisje, legger han til.

Butikkjeden har vært i mekling med Handel og Kontor. Dersom det ikke hadde blitt en enighet, ville det blitt streik i ni butikker fra fredag.

– Dette er en viktig seier for det organiserte og seriøse arbeidslivet, sier nestleder Bjørn Mietinen i Handel og Kontor.

Kritisert for «fagforeningsknusing»

Expert har høstet kritikk fra flere fagforeninger etter at NRK i for to uker siden fortalte at kjeden ville si opp den kollektive lønnsavtalen for flere hundre ansatte og heller øke de ansattes bonusandel.

Et ledd i å si opp tariffavtalen for Expert var at ulempetillegg kan fjernes og bli erstattet med bonuser.

Mietinen uttrykte sterk bekymring for de flere hundre medlemmene han har i butikkene landet rundt.

– Jeg synes det tenderer mot fagforeningsknusing, hvis jeg kan bruke et så sterkt ord, sa Mietinen til NRK.

Det avviste personalleder Morten Hovland i Expert.

– Det vi ønsker å oppnå, er en mer prestasjonsrettet kultur i vår virksomhet. Det vil gi oss mer fornøyde kunder, mente han.

YS kritiserte Expert og gjorde det klart at de «hadde forventet mer modenhet fra en så stor aktør», og SV og Rødt oppfordret folk til å boikotte Expert.

– Streik ville satt arbeidsplassene i fare

Handel og Kontor har hele tiden stått fast på kravet om å videreføre tariffavtalene i Expert-butikkene der de har hatt avtale.

Morten Hovland, Expert

VILLE UNNGÅ STREIK: Personalleder Morten Hovland i Expert beklager at de ikke kutter den kollektive lønnsavtalen, men sier risikoen for streik ville være for kostbar.

Foto: Expert

Nå har det vært lokale avstemninger i 23 egeneide butikker som har hatt tariffavtale. Et flertall i tolv av butikkene ønsket å fortsette med tariffavtale, mens elleve butikker ønsket en ny avtale.

Nå fortsetter alle de ansatte med samme tariffavtale.

– Vi beklager sterkt at våre ansatte i disse butikkene ikke selv får velge mellom den gamle tariffavtalen eller ny lønnsavtale. Vi mener den varslede streiken og boikottplanene fra Handel og Kontor ville sette arbeidsplassene i fare, sier Hovland.

Han sier kjeden derfor ikke så noen annen mulighet enn å godta tariffavtaler i alle butikkene, selv om det strider med ønskene til et stort antall ansatte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger